Centering Zwangerschap voortaan ook in Roermond

Wist je dat je sinds kort Centering Zwangerschap ook kunt volgen in Roermond? Centering Zwangerschap kun je zien als verloskundige zorg in groepsbijeenkomsten waarin de deelnemende zwangeren een centrale en actieve rol spelen. Naast de medische controles praten de toekomstige moeders – die ongeveer even ver zijn in hun zwangerschap – over thema’s zoals gezondheid, leefstijl, de zwangerschap en de bevalling. Lees in dit interview met Misja Geraedts over het project en hoe de samenwerking met de verloskundigen verloopt. Misja is coördinator Goed Opvoeden bij Stichting Wel.kom. En werkt in het project samen met verloskundigen Wendy Gijsen en Steffie Mooren van praktijk Viev en jongerencoach Eef van Hooff van Stichting Wel.kom. Veel leesplezier!

Hoeveel (aanstaande) moeders hebben de bijeenkomst Centering Zwangerschap al gevolgd?
Vrijdag 12 mei zijn we in Roermond gestart met de eerste Centering Zwangerschap groep. In totaal bestaat de eerste groep uit 9 vrouwen, zwanger tussen de 12-17 weken. In juni starten we met een tweede groep. 

Hoeveel groepen gaan er in de toekomst draaien? 
Iedere maand starten we met een nieuwe groep. Het streven is dat dit de nieuwe norm wordt, waarbij we verwachten 25 tot 30 zwangere vrouwen per maand te begeleiden. 

Hoe is de samenwerking tussen het project Centering Zwangerschap en de betrokken verloskundigen in Roermond ontstaan?
We kwamen met elkaar in contact toen dit project werd besproken bij een bijeenkomst van Kansrijke Start Noord- en Midden-Limburg. Naar aanleiding hiervan hebben de gemeente Roermond en GGD Limburg-Noord contact met elkaar gezocht en het project uitgerold in Roermond.  

Waarom hebben de verloskundigen hiervoor gekozen? 
De verloskundigen zagen Centering als een mooie kans om op een andere manier te werken. Het is fijn om de tijd te nemen voor mensen en informatie te kunnen delen. Het is een hele nieuwe groepsgerichte aanpak, waarbij zwangeren in contact komen met elkaar. Ook na de bevalling kunnen de vrouwen bij elkaar terecht.

Hoe gaat de financiering in zijn werk?
De verloskundigen doen dit in hun eigen tijd. Ze hopen dat er in de toekomst vanuit de verzekeringen mogelijkheden zijn om hier een tegemoetkoming in te krijgen. Wel.kom doet de pilot in 2023 binnen de bestaande subsidie-uren en heeft voor volgend jaar een aanvraag gedaan voor uitbreiding, zodat hierop geïnvesteerd kan worden en meer groepen kunnen worden gedraaid.

Wie doen er mee met deze eerste groep?
De groep bestaat alleen uit (aanstaande) moeders met verschillende achtergronden, leeftijden en omstandigheden. Daarnaast zijn er twee partneravonden waarbij de (aanstaande) vaders aansluiten. 

Kan iedere ouder deelnemen? Of moeten de deelnemers in een kwetsbare situatie zitten? 
Iedereen mag deelnemen. Het is juist fijn om zowel kwetsbare en niet kwetsbare bij elkaar in de groep te hebben, zodat ze elkaar kunnen ondersteunen en ervaringen met elkaar kunnen delen.
Alleen vrouwen die geen Nederlands spreken zijn nu nog niet uitgenodigd en vragen om een andere ondersteuning. Streven is om hier wel op in te gaan zetten.

Wat hopen jullie dat het oplevert? 
Goede onderlinge contacten tussen de moeders, een goede voorbereiding op de bevalling en ouderschap, het snel signaleren van kwetsbaarheden en een korte lijn tussen het medisch- en sociaal domein.

Als andere verloskundigen willen meedoen, bij wie kunnen ze zich melden?
Je kunt je melden via CenteringZorg (www.centeringzorg.nl) of binnen je eigen gemeente en/of GGD-locatie. 

Meer informatie

Meer weten over Centering Zwangerschap? Neem dan contact op met Misja Geraedts door een e-mail te sturen naar: m.geraedts@welkom.nu. Ze vertelt je er graag meer over! Of neem contact op met je verloskundige van praktijk Viev in Roermond.