Gemeente Roermond zamelt snoeiafval taxus in voor kankerbestrijding

U bevindt zich hier: Ambtelijke organisatie » Afval » Nieuws en wijzigingen » Gemeente Roermond zamelt snoeiafval taxus in voor kankerbestrijding

Gemeente Roermond zamelt snoeiafval taxus in voor kankerbestrijding

13 jul

Nog tot en met woensdag 31 augustus zamelt de gemeente Roermond taxussnoeisel in voor de actie Taxus voor Hoop. Taxus (taxus baccata) bevat de stof baccatine dat als basisgrondstof dient voor het maken van geneesmiddelen waarmee men kanker bestrijdt. Elke kubieke meter taxussnoeisel is goed voor één chemotherapie. Met het snoeien en gescheiden aanbieden van uw taxussnoeisel kunt u dus levens redden! Als u weet dat er jaarlijks tienduizenden behandelingen nodig zijn kunt u het snoeisel van uw taxus haag toch niet verloren laten gaan! Help ook mee!

Dubbel goed!

Per kubieke meter ingezameld snoeisel doneert Taxus voor Hoop een bedrag dat de gemeente mag geven aan een kanker gerelateerde organisatie. Naar welke organisatie de opbrengst gaat, wordt aan het einde van de actie bekend gemaakt.

Alleen jong en zuiver snoeisel is bruikbaar

taxus jonge scheutenNiet al het snoeiafval is geschikt. Alleen het één jarige snoeisel (takken tot 30 cm lang en 1 centimeter dik) bevat de waardevolle stof baccatine. Het is dan ook belangrijk dat het verzamelde snoei-groen afkomstig is van hagen die jaarlijks gesnoeid worden. Dikke, bruine, houterige takken zonder naalden of volledig gerooide struiken zijn niet bruikbaar.

Hoe zuiverder het snoeisel, hoe hoger het rendement. Het advies is dan ook om een doek of zeil op de grond naast de haag te leggen om het snoeiafval op te vangen. Zo blijft het snoeiafval zuiver en wordt voorkomen dat het taxussnoeisel zich mengt met aarde, gras of ander groen.

Inzamelpunt

taxus inzamelcontainerU kunt het taxussnoeisel gratis inleveren bij het Milieupark, Mijnheerkensweg 31 te Roermond tijdens de normale openingstijden van het Milieupark:

Zondag en maandag     gesloten

Dinsdag t/m vrijdag      10:00 tot 16:30 uur

Zaterdag:                     08:00 tot 15:00 uur