Cultuur en Historie

U bevindt zich hier: Home » Bezoeker » Cultuur en Historie

Cultuur en Historie

Ook op cultureel gebied heeft de stad veel te bieden en is er voor iedereen wat wils. Het rijke verenigingsleven biedt veel mogelijkheden om zelf actief deel te nemen.

In Theaterhotel De Oranjerie en de ECI Cultuurfabriek kan men genieten van afwisselende programma's van voorstellingen en concerten. In het Historiehuis kan men kennis maken met het levensverhaal van Roermond. Het Cuypershuis schenkt aandacht aan het leven en werk van architect/ontwerper Pierre Cuypers en, in het verlengde daarvan, aan hedendaagse interieurontwerpen. In de open lucht vinden vooral in de zomermaanden vele culturele evenementen plaats, zoals het Bevrijdingsfestival Limburg, de Sjommelmèrt en de Taptoe.

Historie

Roermond is een stad met een rijke geschiedenis. De nederzetting aan de Roer bestond al in de Romeinse tijd. Een uit de 3e eeuw na Christus stammende altaarsteen opgedragen aan de godin Rura getuigt van de oorsprong van deze nederzetting. Door de eeuwen heen kreeg de nederzetting stadsrechten, werd hoofdstad van het Overkwartier Gelre, vervolgens Hanzestad en ook kerkelijk bolwerk. De stad viel door de eeuwen heen onder bestuur van maar liefst 5 verschillende landen; Spanje, Frankrijk, Oostenrijk, Duitsland en vervolgens het Koninkrijk der Nederlanden.

Het gemeentearchief beheert al heel lang, sedert 1866, het collectieve geheugen van de gemeente; het is daarmee een van de oudste archiefinstellingen in Nederland. Om u een indruk te geven, het betreft 2000 meter archief, 500 meter boeken, 80.000 foto's en kaarten en 40 meter kranten. Tijdens de openingstijden is dit materiaal kosteloos in te zien.

Monumenten in Roermond

Roermond is een stad met een rijke historie. Dat is duidelijk te zien aan de vele gebouwen die nog herinneren aan dat verleden.

Monumentenwandeling

Tijdens het volgen van de 'Monumentenwandeling' maakt u kennis met de bijzondere gebouwen die Roermond rijk is. Het vertrekpunt is het VVV-kantoor aan de Markt en de St. Christoffelkathedraal. De monumentenwandeling is verkrijgbaar á € 1,50 in de Nederlandse, Duitse of Engelse taal. Naast de monumentenroute zijn de themaroutes 'Kerkenpad', 'Cuypers' en 'Putbeelden' verkrijgbaar.

Monumentenzorg en archeologie

Architect Pierre Cuypers

Sporen van architect P.J.H. Cuypers De in Nederland bekende architect Dr. Pierre Cuypers, rijksbouwmeester, werd in 1827 in Roermond geboren. Hier leefde en werkte hij grotendeels, tussentijds opdrachten vervaardigend als het Centraal Station te Amsterdam, het Rijksmuseum te Amsterdam en Kasteel de Haar in Haarzuilens. In Roermond is zijn bouwkunst nog steeds terug te vinden; de Teekenschool aan de Godsweerdersingel, het Cuypershuis aan de Pieter Cuypersstraat, het Kiosk op het munsterplein en zijn toevoegingen aan de Munsterkerk. Cuypers overleed in 1921. Zijn graf is te zien op het Oude Kerkhof aan de Herkenbosscherweg te Roermond.

Het Cuypershuis is gevestigd in het voormalige woonhuis/atelier van architect P. Cuypers en toont het levenswerk van deze architect in een vaste presentatie en wisselende tentoonstellingen. Voor kinderen zijn puzzeltochten door het Museum verkrijgbaar.

Cuypershuis: www.cuypershuisroermond.nl 

ECI cultuurfabriek

Ga naar de website van de ECI cultuurfabriek.

Musea in Roermond

In Roermond zijn diverse interessante musea te vinden: Musea in Roermond.

Bioscopen

Bioscoop Royal/ Royaline

Monumentale bioscoop aan de Hamstraat 7a: www.royaltheater.nl

Foroxity Filmarena

Gloednieuwe en hypermoderne bioscoop aan het Kazerneplein 4: www.foroxity.nl