Elke tegel processiegang in kaart gebracht

U bevindt zich hier: Bestuur en organisatie » Ambtelijke organisatie » Nieuwsberichten van het gemeentearchief » Elke tegel processiegang in kaart gebracht

Elke tegel processiegang in kaart gebracht

Het duurde zo’n twee jaar. Maar voor Chiel Hommelberg zit de klus er bijna op. Hij fotografeerde en documenteerde de bijna 9000 devotietegels in de processiegang van de Roermondse Kapel in ’t Zand.

De Limburger 15-02-2018
Door Remco Koumans

 

chiel

 

De processiegang van de Roermondse Kapel in ’t Zand is een fascinerende plek. Aan de wanden hangen duizenden tegeltjes met daarop dankbetuigingen aan Maria. Ze werden tussen 1927 en 2009 geplaatst, en daarmee hangt ruim tachtig jaar devotiegeschiedenis aan de wand.

Parochievrijwilliger Chiel Hommelberg was de afgelopen twee jaar bezig om elk van de bijna 9000 tegeltjes te inventariseren en te documenteren. Die klus is nu bijna geklaard.

Vindbaar

„Het kwam in het verleden nog wel eens voor dat mensen hier bij de paters kwamen en vroegen waar een bepaald tegeltje hing. Hun vader of grootvader had dat daar ooit eens laten plaatsen. Nou ja, begin dan maar eens te zoeken. Vaak waren ze dan een uur bezig om alles af te lopen. Door het nu allemaal vast te leggen en te documenteren, is het allemaal veel beter vindbaar.”

Hommelberg werkt samen met het gemeentearchief van Roermond. Zij gaven onder meer tips hoe je zo’n enorme klus moet aanpakken. De processiegang werd onderverdeeld in vakken en elk vak kreeg weer cijfers en letters.

Hommelberg: „Vervolgens ben ik alles gaan fotograferen en van elk tegeltje heb ik de tekst in de computer gezet. Dit wordt nu allemaal gedigitaliseerd en straks kunnen mensen online op een trefwoord zoeken om een tegeltje te vinden.”

Een bezoek aan de processiegang blijft altijd nog het indrukwekkendst. Achter elke tegel schuilt namelijk ook een verhaal. Zo is er de moeder die Maria vraagt om een behouden terugkeer van haar dienstplichtige zoons uit Nederlands-Indië. Of de familie uit Maasbracht die in februari 1945 Maria bedankt omdat ze gespaard zijn gebleven in de oorlog. Maar Maria wordt ook bedankt voor eenvoudige zaken zoals het behalen van een rijbewijs of voor het krijgen van een nieuwe knie.

„Er hangen hier ook veel tegeltjes van bedevaarten. Sintifamilies bijvoorbeeld hebben veelvuldig tegeltjes laten plaatsen. Soms ook in hun eigen taal. Die heb ik weer vertaald”, vertelt Hommelberg.

Ondoenlijk

„Van de wat modernere tegeltjes kun je nog eens een naam op internet opzoeken. Zo is er ook een tegel ter nagedachtenis aan een bordeeleigenaar die eind jaren negentig werd doodgereden.”

Het uitdiepen van de verhalen achter de tegels is iets waar Hommelberg zich niet mee bezig zal gaan houden. „Dit werk was al een hele klus op zich. Daarnaast lijkt me dat ondoenlijk, het zijn er gewoon heel erg veel.”

Eind 2009 waren de wanden vol en beslisten het kerkbestuur en monumentenzorg dat er geen tegeltjes meer mochten worden bijgeplaatst. Maria wordt echter nog volop bedankt en aangeroepen. „Er is altijd wel iemand die een kaarsje komt opsteken.”