Andere tijden door andere ogen - Roermondse fotografen van 1850 tot nu

U bevindt zich hier: Bestuur en organisatie » Ambtelijke organisatie » Nieuwsberichten van het gemeentearchief » Andere tijden door andere ogen - Roermondse fotografen van 1850 tot nu

Andere tijden door andere ogen - Roermondse fotografen van 1850 tot nu

Historiehuis Roermond 25|3|2016 - 26|2|2017 De geschiedenis van de fotografie in Limburg moet nog worden geschreven. Het is grotendeels een witte vlek. Wie zich erin verdiept, ontdekt de ene verrassing na de andere. De expositie Andere tijden door andere ogen – Roermondse fotografen van 1850 tot nu biedt een eerste overzicht van ruim anderhalve eeuw topfotografie.

Twee Roermondse fotografen zijn internationaal bekend geworden: portretfotograaf Mathieu Koch (de ‘Nederlandse Yousuf Karsh’) en Alphons Hustinx (die het grootste archief aan kleurenfoto’s uit de Tweede Wereldoorlog naliet). Een aantal tegenwoordige fotografen is vooral bekend door hun journalistieke werk, onder wie Franco Gori en John Peters. Maar van de vroegste fotografen uit Roermond kennen we soms niet eens de naam. Anderen, zoals Emile van Waegeningh en Koen Lenarts, waren tot nu toe alleen bekend bij fotohistorici. Weer anderen werden ‘ontdekt’ bij de voorbereiding van deze expositie: C.G. Weers en Hubert Lenarts.

 

Andere tijden door andere ogen - Roermondse fotografen van 1850 tot nu 

 

Fotografen leggen een werkelijkheid vast, een stukje van de tijd waarin ze leven.
Fotografen leggen niet de werkelijkheid vast. Op een foto zien wij wat de fotograaf ons wil laten zien, we zien zijn werkelijkheid.
In de loop van de tijd gingen fotografen steeds expressiever en persoonlijker fotograferen. Dat zien we terug in het werk van Roermondse fotografen van vroeger en nu. Als je hun foto’s bekijkt, kijk je naar andere tijden door andere ogen – de ogen van de fotograaf.

De expositie is van 25 maart 2016 t/m 26 februari 2017 te zien in het souterrain van het Historiehuis. Het Historiehuis is gevestigd in het gebouw van de Bibliotheek Bibliorura.
Openingstijden: ma 13-18 u, di-do 11-20 u, wo-vr 11-18 u, za 10-17 u, zo 13-17 u.
De toegang is gratis.
Meer informatie
historiehuis@roermond.nl
Gerard van de Garde, beheerder
tel. (0475) 35 94 28