Ridders van Gelre

Ridders van Gelre

Een chauvinistisch geschiedenisprogramma. De Gelderse geschiedenis moet op de kaart en daar gaan de Ridders van Gelre voor strijden. Zestien weken lang gaan ridders Bas Steman en René Arendsen op zoek naar de mooiste historische verhalen waar iedere Gelderlander trots op mag zijn. De zoektocht is elke maandag om 18.20 uur (elk uur herhaling) te zien op tv bij Omroep Gelderland (Ziggo kanaal 705).

Waarom heet Gelderland eigenlijk Gelderland?

Foto omroep Gelderland
Gelderland dankt haar naam aan een Duitse stad: Geldern. Daar ligt de oorsprong van het graafschap en het latere hertogdom Gelre. In 1096 is er voor het eerst een graaf die zich Gerard van Gelre noemde. Hij woonde op een kasteel dat ook de naam Gelre droeg. Naast het kasteel ontstond een stad met dezelfde naam. Tegenwoordig is dat de stad Geldern, net over de Duitse grens bij Weeze.

Vanuit het stamslot in Geldern hebben graaf Gerard I van Gelre en zijn nazaten in drie eeuwen hun gebieden uitgebreid met de Achterhoek, de Veluwe, het Rivierengebied en Nijmegen. De naam Gelre werd later Gelreland en weer later de provincie Gelderland.

Gelderland was ooit nog veel groter.

Gelderland is anno 2015 de grootste provincie van Nederland, maar ooit waren we nog groter. Oorspronkelijk hoorden Noord- en Midden Limburg en een deel van Duitsland tot het Overkwartier van Gelre.Gelderland verloor het Overkwartier (dus wat nu Limburgs en Duits is) tijdens de Tachtigjarige Oorlog (1568-1648). De Spanjaarden bleven de baas in het zuiden en de andere delen van Gelre werden grotendeels protestants en gingen bij de Nederlandse Republiek horen.Het Overkwartier werd eerst Spaans, toen Oostenrijks en ook voor een deel Pruisisch (Duits). Tijdens de Franse revolutie verdween de naam Gelre. Koning Willem I hield deze historische vergissing na 1815 in stand.

Op heroveringstocht

foto omroep Gelderland
De Ridders van Gelre gaan op heroveringstocht, of eigenlijk maken ze een herinneringstocht. Ridder Bas plant de Gelderse vlag op het stadhuis in Roermond. Deze stad was eeuwenlang één van de hoofdsteden van het Hertogdom Gelre. De ridders heten bij de tegenwoordige grens tussen Gelderland en Limburg mensen welkom in het Hertogdom Gelre. De Ridders gaan ook verder op pad in het Duitse deel van Gelre. In het klooster Graefenthal poetst Ridder René het graf van graaf Otto II. Die liet het klooster stichten en ook zijn nazaten werden in het familiegraf bijgezet. Graefenthal is voor Gelderland, wat Delft is voor de Oranjes. Hier liggen de meeste graven en hertogen van Gelre begraven. Het klooster is te zien in de uitzending van de Ridders van Gelre.

Maandag 21 september 2015 was Roermond aan de beurt; klik hier en bekijk de uitzending.

Bron: Omroep Gelderland 2015