Schinderhannes (1864-2017)

U bevindt zich hier: Bestuur en organisatie » Ambtelijke organisatie » Nieuwsberichten van het gemeentearchief » Schinderhannes (1864-2017)

Schinderhannes (1864-2017)

Dit jaar wordt de komische dialectopera Schinderhannes uit 1864 weer uitgevoerd. De enige die Nederlands spreekt in het stuk, is de duivel. De opera groeit al meer dan 150 jaar met de tijd mee en de voorstellingen zijn steeds een daverend succes. Vele honderden Roermondenaren werkten eraan mee: op de bühne, in de orkestbak of achter de schermen. De Schinderhannes is het Roermondse spektakel bij uitstek.

 

De expositie 'De Schinderhannes - 'n Remunjs sjpiktakel (1864-2017)' gaat in op de roemruchte historie van deze komische opera in het Roermonds dialect. Verdeeld over drie ruimtes vindt u allerlei aandenkens, foto’s en verhalen uit de geschiedenis van de Schinderhannes-uitvoeringen. Geliefde en bekende zaken, maar ook verrassende en onbekende.
De expositie duurt van 23 maart tot en met 8 november 2017.

Schinderhannes

Eerst brengt u een bezoekje 'achter de schermen'
Hier staan de achtergronden van de opera centraal. Wat heeft de Roermondse opera nu precies te maken met de historische roverhoofdman in Duitsland? Welk deel van het stuk is nog van de oorspronkelijke schrijver, Emile Seipgens? Wat is er allemaal toegevoegd door bewerkers als Jan Huyskens? Wist u dat de Schinderhannes ook tientallen keren buiten Roermond is opgevoerd, tot zelfs in Nederlands-Indië? Of dat het zoontje van Schinderhannes en Florenskse vroeger een dochtertje was?

Daarna gaat u door de rode gordijnen en betreedt u 'de bühne'
Originele decors, kostuums en rekwisieten, plus de verhalen die daarmee verbonden zijn. Zoals het originele hoofd van Janosj, die onder de guillotine eindigt. Of het misboek van de priester (nou, priester ...) die het huwelijk tussen Schinderhannes en Florenske op geheel eigen wijze inzegent. Wist u trouwens dat alle rollen oorspronkelijk door mannen werden gespeeld, en waarom?

Tot slot komt u 'in de zaal': the making of...
Neem plaats in uw theaterzetel. Bekijk video's, posters en foto's van de Schinderhannes-uitvoering in augsutus-september 2017. Maar ook van de drie andere theaterproducties in Roormonds dialect: de opera De Nuuj Baedeleers (maart-april), de toneeluitvoering van de Speelgroep Gelre (mei) en de toneeluitvoering van de Speelgroep Kapel (oktober). In de expositie verschijnt steeds nieuwe informatie over deze vier producties.

Activiteiten
Tijdens de looptijd van de expositie vinden verschillende activiteiten plaats. Naast besloten activiteiten voor  deelnemers aan de Schinderhannes, De Nuuj Baedeleers en de uitvoeringen van Speelgroep Gelre en Speelgroep Kapel zijn in ieder geval gepland:

  • lezing over de herkomst van de muziek in de Schinderhannes
  • vertoning van historische geluids- en filmopnamen van de Schinderhannes (2x)

Nadere details volgen binnenkort op deze pagina.

Voor scholen

  • Er zijn zoekopdrachten die de leerlingen individueel of in kleine groepjes kunnen maken. Zo ontdekken ze zelf wat er in de expositie te zien is. Aparte versies voor het basisonderwijs (groep 5 t/m 8) en voor de onderbouw van het voortgezet onderwijs.
  • Museumdocenten verzorgen rondleidingen door de expositie (kosten: € 15 per museumdocent per groep).
  • Combinaties van zoekopdrachten en rondleiding zijn ook mogelijk.
    Meer informatie en reserveringen: Gerard van de Garde, tel. (0475) 35 94 28 of e-mail historiehuis@roermond.nl.