Asseltse Plassen

Asseltse Plassen

De Asseltse Plassen maken onderdeel van het Maasplassengebied en zijn ontstaan door grindwinning. Het gebied kenmerkt zich door uitgestrekte plassen, kleine eilandjes, rietranden en ruigtebegroeiing langs de oevers.

Foto van Asseltse PlassenDe Asseltse Plassen zijn gemakkelijk met de fiets of auto te bereiken. Langs de oevers zijn diverse parkeerplaatsen aangelegd. Verder is er een jachthaven en er zijn steigers om boten aan te leggen. In de zomerperiode wordt intensief gerecreƫerd op, langs en aan de Asseltse plassen. Denk aan wandelen, fietsen, vissen (met vergunning) en diverse takken van watersport (zeilen, roeien, kanoƫn, surfen, zwemmen en duiken). In de winterperiode overwinteren duizenden watervogels in dit gebied.

Het gebied is zeer vogelrijk. Daarnaast leven er prachtige vlinders, libellen en waterjuffers. Ook de das heeft hier een burcht. Het riviertje de Swalm kronkelt zijn laatste meters door het landschap om vervolgens uit te monden in de Maas. Het is mogelijk om een deel hiervan al wandelend of fietsend te volgen. Onderweg komt u door de prachtige uiterwaarden. In de kruidenrijke bermen vliegen en kruipen veel insecten rond. Boven de Swalm vliegen weidebeekjuffers; mooie blauwe en bruine libellen. De blauwe exemplaren zijn de mannetjes, de bruine de vrouwtjes.

Wanneer u de Asseltse Plassen bezoekt, ga dan in het dorpje Asselt ook kijken naar het prachtige Romaanse kerkje uit de 11de eeuw en het tegenover gelegen cultuurhistorisch museum.