Bos van de Eeuw

Bos van de Eeuw

Het Bos van de Eeuw is aangeplant ter gelegenheid van het millenniumjaar 2000 en heeft zowel een natuur- als een recreatieve functie. Het bos zorgt voor een betere ecologische verbinding tussen het Beesels Broek en de gemeentebossen van Swalmen.

Afbeelding Bos van de EeuwVanuit de parkeerplaats bij café De Bos aan de Bosstraat te Swalmen kunt u via het brede zandpad naar het Bos van de Eeuw wandelen op ongeveer 1 km afstand.

Op dit moment is het bos nog geen echt bos. In het deel waar u terecht kunt, is bewust gekozen voor een grote diversiteit in boomsoorten en struiken om zoveel mogelijk fauna de kans te geven er een plekje te vinden. Bloeiende struiken aan de randen voor de insecten, stekelige struiken voor de vogels en noot- en vruchtdragende bomen voor mens en dier. In schrale grasland tussen de bomen staan diverse plantensoorten, al moet ook dit zich nog verder ontwikkelen.

De aanwezige paddenpoel herbergt kikkers en salamanders. Gebruikt u de picknickplaats eens om wat langer te blijven. Dan ontdekt u dat na ongeveer twintig minuten de diverse vogels zich weer laten zien en horen. Ook heeft u eens tijd om rondvliegende vlinders als dagpauwoog, oranjetipje en gehakkelde aurelia te volgen.