Groengordel langs de Maasnielderbeek en Dennemarken

U bevindt zich hier: Ambtelijke organisatie » Natuur, Groen en Water » Natuurgebieden in de gemeente Roermond » Groengordel langs de Maasnielderbeek en Dennemarken

Groengordel langs de Maasnielderbeek en Dennemarken

Roermond heeft vele mooie natuurgebieden die een bezoek meer dan waard zijn. Deze keer nemen we u mee naar een stuk natuur midden in de stad. De Maasnielderbeek stroomt dwars door de stad en grenst aan diverse woonwijken.

Afbeelding van Groengordel MaasnielderbeekLangs de Maasnielderbeek bevindt zich aan beide zijden van het water een prachtige groengordel. In de groengordel is een geasfalteerd wandel- en fietspad aanwezig waardoor u al wandelend of fietsend de waterloop kunt volgen. Sommige stukken van de beek zijn smal, andere stukken vormen grotere vijvers, zoals bij het Mevlanapark tegenover zwembad de Roerdomp. Zittend op een bankje kunt u genieten van diverse watervogels als meerkoetje, waterhoentje, eend en gans.

Aan de noordkant van de groengordel, bij Dennemarkenhof in de wijk de Wijher, ligt het natuurgebiedje Dennemarken. De diverse poelen in dit natuurgebiedje zijn speciaal aangelegd voor de kamsalamander die daar zijn biotoop heeft. Ook andere amfibiesoorten maken er dankbaar gebruik van. Het gebiedje staat via het water in verbinding met de groengordel. Neemt u daar ook eens een kijkje. Op de vlonder staan twee bankjes waar u even kunt uitrusten en genieten van de omgeving. De poelen zijn geadopteerd door basisschool Neel. Jaarlijks helpen leerlingen mee met het handmatig opschonen van deze poelen. Dit gebeurt onder deskundige begeleiding van de Stichting Instandhouding Kleine Landschapselementen in Limburg (IKL). Ook buurtbewoners zetten zich in voor het behoud van dit gebiedje. Via het educatieve waterproject Watch doen basisschoolleerlingen ook onderzoek naar de waterkwaliteit en het waterleven.