Zuidplas en Smalbroek

U bevindt zich hier: Ambtelijke organisatie » Natuur, Groen en Water » Natuurgebieden in de gemeente Roermond » Zuidplas en Smalbroek

Zuidplas en Smalbroek

De Maasplas Hatenboer bestaat onder andere uit Zuidplas en Smalbroek en is een onderdeel van het Maasplassengebied ten westen van Roermond. De Zuidplas vormt samen met het aan de zuidkant gelegen Smalbroek een mooi en waterrijk natuurgebied.

Afbeelding ZuidplasDit gebied is ontstaan na grindwinning en heeft nu een algemene ecologische functie. Er is weinig watervegetatie doordat de plas behoorlijk diep is.

Langs de Zuidplas ligt het resort Marina Oolderhuuske. Op het resort treft u drijvende recreatiewoningen aan. De bungalows bewegen mee met het rivierpeil. Daarnaast vindt men hier een jachthaven, camping en (wok)restaurant. Via een veerpont (voet- en fietsveer) met de toepasselijke naam ‘Biej Ool Euver’ kunt u de oversteek maken van Marina Oolderhuuske naar Ool.

Het gebied omvat water, ruige graslanden en wilgenstruweel. Het Smalbroek is een vrijplaats voor de natuur waar een aantal konikpaarden het grootste deel van het jaar graast. Op de oevers van de Zuidplas grazen paarden. Door hun graasgedrag bepalen zij in grote mate hoe de gebieden er uitzien. Ruigtes ontstaan waar ze weinig grazen en korte vegetatie gedijt daar waar ze veel grazen. Dit gevarieerde landschap trekt diverse dierensoorten en vormt een groeiplaats voor verschillende planten. In de intensief begraasde delen staan grassen en lage kruiden. Beide typen vegetatie trekken gevarieerde soorten broedvogels en insecten aan.

In het Smalbroek bevindt zich nog een steilrand langs de weg, waar een klein stukje stroomdalvegetatie weet stand te houden. In de winter treft men ook hier grote aantallen watervogels aan.