't Veen

't Veen

Natuurgebied ’t Veen ligt langs de Nederlands-Duitse grens ten oosten van Asenray en achter Landhotel Bosrijk Roermond. Het is een natuurontwikkelingsgebied.

Afbeelding van 't VeenLinks aan de Duitse zijde ligt het gebied de Lüsekamp met een vogelkijkhut aan de rand van het zandpad. Het gebied aan de rechterzijde is ’t Veen, bestaande uit drie gedeelten van verschillende jaren oud. Dit is nu nog duidelijk te zien aan de opbouw van de vegetatie. Het gebied wordt begraasd door grote grazers.

In het landschap is een duidelijk hoogteverschil te zien. Dit is de zogenaamde Peelrandbreuk. De grond is aan een kant ook net iets natter wat u kunt zien aan de aanwezige flora. De vegetatie in het middelste deel van het gebied verschilt duidelijk met die van de andere delen.

Tussen de gebieden is een klein stukje land afgeschermd voor de grazers. Hier is een herdenkingsbos geplant van 400 bomen. Het stukje bos heeft de naam ‘Bos december 1944’ en is opgedragen aan de veertien, tijdens de kerstdagen van 1944, geëxecuteerde Roermondse burgers. Ook aan Duitse zijde is een monument waar deze burgers ieder jaar in december worden herdacht.