Gemeente Roermond sluit aan bij Statiegeldalliantie

U bevindt zich hier: Home » Inwoner » Actueel » Nieuwsberichten » 2018 » Gemeente Roermond sluit aan bij Statiegeldalliantie

Gemeente Roermond sluit aan bij Statiegeldalliantie

14 sep

De gemeente Roermond heeft zich aangesloten bij de Statiegeldalliantie. De alliantie is een groep van meer dan 775 Belgische en Nederlandse organisaties, verenigingen, lokale overheden en bedrijven die pleit voor de invoering van statiegeld op PET-flesjes en blikjes. Op die manier willen ze zwerfvuil voorkomen en meer waardevolle materialen recyclen.

Statiegeld zorgt voor minder zwerfafval, minder kosten en betere recycling van waardevolle materialen. Plastic flesjes en blikjes vormen 40 procent van het zwerfvuil. Veel mensen ergeren zich aan afval op straat en in de bosjes en het opruimen ervan kost ons allemaal geld.

Daarnaast worden dieren ziek of gaan ze dood als stukjes plastic of blik in hun voedsel terecht komen. Veel zwerfafval, dat niet wordt opgeruimd, belandt in rivieren en oceanen en vormt een plastic soep: drijvende hoeveelheden vuilnis. En dat is erg schadelijk voor vogels, vissen en andere waterdieren.

Wethouder Rens Evers: “Gemeente Roermond wil graag een schone openbare ruimte met zo min mogelijk zwerfafval. Een systeem van statiegeld op PET flesjes en blikjes is een goede stap op weg naar meer scheiding van afval en minder zwerfafval”

De Statiegeldalliantie geeft een gezamenlijk geluid af naar de regeringen van Nederland en België en wil nog dit jaar de invoering van statiegeld op kleine flesjes en blikjes voor elkaar krijgen. Eerder bleek uit onderzoek van de Consumentenbond dat driekwart van de Nederlanders voor het uitbreiden van statiegeld is.

Meer info op www.statiegeldalliantie.org