Jongerenraad Roermond gestart!

U bevindt zich hier: Home » Inwoner » Actueel » Nieuwsberichten » 2018 » Jongerenraad Roermond gestart!

Jongerenraad Roermond gestart!

31 mei

Op 30 mei is het officiële startsein gegeven aan de Jongerenraad Roermond. Achttien jongeren uit Roermond zijn door wethouder Marianne Smitsmans geïnstalleerd in het stadhuis. De jongerenraad gaat het college gevraagd en ongevraagd adviseren over beleid dat jongeren direct en indirect raakt.

Marianne Smitsmans is blij dat de Jongerenraad Roermond nu kan gaan starten. “Het is de hoogste tijd dat jongeren kunnen meepraten over de onderwerpen die hen direct aangaan. Als wethouder, en daarvoor als raadslid, heb ik er altijd hard aan getrokken om een jongerenraad in Roermond te krijgen. Na verschillende pogingen om een jongerenraad op te richten is mijn wens uitgekomen, namelijk een diverse jongerenraad waarin zoveel mogelijk stadsdelen en achtergronden vertegenwoordigd zijn.”

Jongerenraad Roermond

V.l.n.r. : Mariska Menten, Kendra Doran, Sam Heijman, Omar Said, Laura Tegels, Babette Roselle, Priyanga Eliyathamby, Marianne Smitsmans, Charelle Remmers, Zahir Abdoelaziz, Jacky Wang, Charlize Peters, Charlotte Kuijpers, Jan-Nick van der Broek, Christiaan Dahmen, Lucas Lejeune (ontbrekend op de foto: Ivana Peric, Amé van der Pas, Bryan Smeets)

Top 3 thema’s voor de start

Na de installatie zijn de jongeren meteen aan het werk gegaan. Samen hebben ze een top 3 samengesteld van  thema’s waarmee ze willen starten. Het eerste thema is ‘Aansluiting onderwijs-arbeidsmarkt (loopbaanbegeleiding) en jeugdwerkloosheid als mogelijk gevolg’. Het tweede thema is ‘Uitgaan: veiligheid, NIX18, meer leven in de binnenstad’. Het derde thema is ‘Van 18- naar 18+, wat komt er dan allemaal op je af?’

Verschillende redenen

De jongeren nemen om verschillende redenen deel. De meesten willen iets betekenen voor andere jongeren. Andere redenen zijn ook het uitbreiden van het eigen netwerk, leren van alle mooie ervaringen en een grote liefde voor de stad.

“Roermond is een mooie stad, maar het kan nog beter”

Omar Said is 20 jaar en woont in het Roermondse Veld. “Toen ik in de krant las dat men op zoek was naar leden voor de Jongerenraad Roermond wist ik het meteen: Ik doe mee! Roermond is een mooie stad, maar het kan nog beter. Ik ben altijd geïnteresseerd geweest in politiek. Het zou mij geweldig lijken om jongeren te vertegenwoordigen en iets nuttigs te doen voor mijn stad”.

Werving en voorbereiding

De jongeren zijn onder andere geworven via scholen in de regio, het jeugd- en jongerenwerk, diverse instellingen en diverse media. De werving en de voorbereiding hebben enkele maanden geduurd. Er is goed nagedacht over de missie en doelen van de jongerenraad. Dit maakt helder wat er van de jongerenraad en het college wordt verwacht.  .

Alle mogelijke onderwerpen

De jongerenraad gaat het college over gevraagd en ongevraagd adviseren over alle mogelijke onderwerpen. Het kan gaan over fietsroutes naar een school maar ook over goede zorg en onderwijs. Ook kan het gaan over wonen, festivals of andere evenementen. De onderwerpen worden gekozen door de leden van de jongerenraad, in nauw overleg met het college.

Meer informatie

Meer informatie over Jongerenraad Roermond staat op www.roermond.nl/jongerenraad.