Opening wandel- en fietsroutes Grenzgeschichte(n)

U bevindt zich hier: Home » Inwoner » Actueel » Nieuwsberichten » 2018 » Opening wandel- en fietsroutes Grenzgeschichte(n)

Opening wandel- en fietsroutes Grenzgeschichte(n)

01 mei

De burgemeesters van de gemeenten Roermond, Niederkrüchten en Roerdalen verrichten op zondag 6 mei om 12.00 uur op het parkeerterrein achter Landhotel Bosrijk, Maalbroek 102 (op de grens van Nederland en Duitsland) de opening van een wandelroute en drie fietsroutes die in het teken staan van het project Grenzgeschichte(n).

Het project Grenzgeschichte(n)

Het project Grenzgeschichte(n) is een initiatief van de gemeenten Roermond, Niederkrüchten en Roerdalen. Het gaat over de geschiedenis (Geschichte) en de verhalen (Geschichten) uit de laatste periode van de Tweede Wereldoorlog. In die periode hebben duizenden dwangarbeiders uit Oekraïne, Polen en Wit-Rusland, de zogenaamde Ostarbeiter, samen met lokale arbeiders vele kilometers tankgraven en loopgraven in het grensgebied gegraven. Zij verrichtten dwangarbeid voor de uitbreiding van de zogenaamde 'Weststellungen', een serie van verdedigingslinies langs de westgrens van Duitsland.

Als initiatiefnemers willen we de volgende generaties vertellen over de gebeurtenissen die in deze grensstreek tijdens de Tweede Wereldoorlog hebben plaatsgevonden. Op deze manier schenken we ook gezamenlijk aandacht aan het samen opkomen voor vrijheid en vrede.

Routes

Er zijn wandel- en fietsroutes uitgezet langs markante punten in de bossen van Elmpt, Roermond, het Meinweggebied, Roerdalen en Niederkrüchten. Langs deze routes staan informatiepanelen met uitleg. De wandelroute is ongeveer 7 kilometer lang (startpunt Informatiepaneel parkeerplaats achter Landhotel Bosrijk) en wordt aangegeven door bordjes. De fietsroutes gaan langs de bestaande Fietsknooppunten in Nederland en Duitsland. De lengte van de fietsroutes varieert tussen de 45 en 53 kilometer.  De bij de routes behorende beschrijvingen zijn vanaf 6 mei onder meer verkrijgbaar bij de receptie van Landhotel Bosrijk, VVV Roermond en de VVV-agentschappen in Roerdalen.

Het project Grenzgeschichte(n) is mogelijk gemaakt door het INTERREG VA Programma Duitsland-Nederland en is mede gefinancierd door de Europese Unie (EU).

Wandel