Roermond voert digitale parkeervergunning en -ontheffing in

U bevindt zich hier: Home » Inwoner » Actueel » Nieuwsberichten » 2018 » Roermond voert digitale parkeervergunning en -ontheffing in

Roermond voert digitale parkeervergunning en -ontheffing in

11 jul

Gemeente Roermond gaat dit jaar de parkeerproducten digitaliseren om zo meer service te bieden. Vanaf half augustus 2018 kunnen inwoners de parkeervergunning of -ontheffing blauwe zone en het parkeren voor hun bezoekers, en voor hun mantelzorgers online regelen. Ook kraskaarten voor bezoekers worden vervangen door een digitaal systeem. Parkeervergunningen en -ontheffingen voor bedrijven worden later dit jaar gedigitaliseerd. Inwoners in de buurten waar betaald parkeren of blauwe zone geldt, ontvangen hierover kort na de zomervakantie meer informatie.

Steeds meer inwoners ervaren het gemak van online zaken doen. Ook de gemeente Roermond wil deze service bieden. Bijkomend voordeel van de digitalisering van de bezoekersregeling is dat parkeren voor bezoek voortaan per tijdseenheid wordt afgerekend (in plaats van nu per kraskaart). Daarnaast komt er meer inzicht in de parkeerdruk in de wijken en kan hierop gestuurd worden.

Lopende vergunningen automatisch gedigitaliseerd

Bestaande bewoners vergunningen en ontheffingen blauwe zone worden na de zomervakantie automatisch gedigitaliseerd door de gemeente. Vanaf half augustus kunnen inwoners met hun DigiD inloggen in het parkeerloket en bijvoorbeeld een kenteken wijzigen of later dit jaar hun vergunning verlengen en betalen voor volgend jaar. Ook nieuwe vergunningen en ontheffingen blauwe zone voor bewoners kunnen vanaf half augustus online aangevraagd worden. Het is dus niet meer nodig om voor deze parkeerproducten naar het Stadskantoor te komen. Parkeervergunning en -ontheffing voor bedrijven worden later dit jaar gedigitaliseerd.

Bezoekersregeling online activeren

In het digitale parkeerloket moet de digitale bezoekersregeling eenmalig online geactiveerd en met geld opgewaardeerd worden. Vervolgens kan een inwoner daarna het kenteken van een bezoeker digitaal aanmelden via een app, website of telefoonnummer. De kosten blijven gelijk en dat geldt ook voor de maximale parkeerduur per dag (12 uur). Voor de berekening van de jaarlijks toegestane bezoekersuren gaat de gemeente uit van de huidige, maximale duur per kraskaart (12 uur). Ongebruikte aangekochte kraskaarten kunnen van half augustus tot en met 31 december 2018 tegen volledige vergoeding worden ingeleverd bij het Stadskantoor.

Overgangsperiode en informatie

Om ervoor te zorgen dat alle inwoners de mogelijkheid krijgen om de bezoekersregeling online te activeren is er vanaf half augustus tot eind september een overgangsperiode waarin zij dit kunnen regelen. In deze periode kan parkeren voor bezoek zowel digitaal als via de kraskaart geregeld worden. Inwoners in de wijken Centrum, Voorstad, Roerzicht, Veld en Vrijveld worden na de zomer vakantie uitgebreid geïnformeerd via een brief en informatiebijeenkomsten in de wijken. Voor inwoners die moeite hebben met online zaken doen is extra aandacht. Zo kunnen zij onder andere trainingen volgen in het omgaan met DigiD en de digitale parkeermodule en is er ook een mogelijkheid voor persoonlijke uitleg door een medewerker van de gemeente.