De bestrijding van eikenprocessierupsen gaat weer van start!

U bevindt zich hier: Home » Inwoner » Actueel » Nieuwsberichten » 2019 » De bestrijding van eikenprocessierupsen gaat weer van start!

De bestrijding van eikenprocessierupsen gaat weer van start!

11 apr

Het is voorjaar. Dat betekent dat bomen en planten weer tot bloei komen. In deze periode laat ook de eikenprocessierups zich weer zien. De eikenprocessierups kan gezondheidsklachten veroorzaken bij blootstelling aan de zogenaamde brandharen van de rups.

Op basis van een monitoring verwachten we in de week van maandag 29 april te starten met de bestrijding  van de eikenprocessierupsen in de openbare gebieden van de Gemeente Roermond.

Door de weersomstandigheden en de ontwikkeling van de rupsen, kunnen vooraf de exacte dagen en locaties van het bestrijden niet vermeld worden. Op basis van monitoring wordt bepaald wat het beste en meest effectieve moment voor de preventieve bestrijding is. Gestart wordt in het buitengebied. Bedoeling is dat de werkzaamheden binnen drie weken zijn afgerond. In verband met de korte bestrijdingsperiode wordt ook in de avond- en nachtelijke uren gewerkt. Aannemer Herman Vaessen B.V. uit Maasbree voert de werkzaamheden voor de gemeente Roermond uit en probeert overlast zoveel mogelijk te beperken.

Wat is de processierups?

De eikenprocessierups is de larve van een nachtvlinder, die haar eitjes legt in de toppen van eikenbomen. Daar overwinteren de eitjes en eind april/ begin mei komt de rups te voorschijn. Na een aantal vervellingstadia is de rups in juli volgroeid. Na de derde vervelling krijgt de rups brandharen. De haren van de processierups zijn de veroorzakers van de overlast.

Waarom wordt de eikenprocessierups bestreden?

De gemeente bestrijdt deze rupsen omdat de brandharen van deze rupsen gezondheidsklachten kunnen veroorzaken bij mensen en dieren. Denk hierbij aan jeuk en ontstekingen. Ook kortademigheid en kriebelhoest kunnen voorkomen. Sommige mensen krijgen zelfs koorts of worden misselijk. De brandharen worden door de wind meegevoerd. Zo kunnen ook mensen die niet in de buurt van een nest zijn er last van hebben.

Wat wordt bestreden?

De preventieve bestrijding vind plaats op gemeentelijke inlandse eikenbomen. Laanbomen langs wegen en fietspaden worden bestreden alsmede openbare locaties waar veel mensen komen zoals scholen en pleinen. Daarnaast worden bosranden met eikenbomen langs belangrijke wegen en fietspaden meegenomen in de bestrijding.

Hoe bestrijdt de gemeente de rups?

Sinds een paar jaar bestrijdt de gemeente deze rupsen op een milieuvriendelijke wijze met een biologisch middel. Het middel wordt in een heel vroeg stadium toegepast. De rupsen zitten dan nog boven in de bomen en dragen dan nog geen brandharen. Het middel wordt met een spuitkanon in de bomen geblazen. Voor mensen en dieren is dit middel onschadelijk. Ook de natuurlijke vijanden van de rups zoals sluipwespen- en vliegen, bijen en mijten, zijn niet gevoelig voor het middel. Een nadeel van het middel is dat, naast de processierupsen, ook andere rupsen gevoelig zijn voor het bestrijdingsmiddel. De inzet van het spuitkanon kan enige geluidshinder veroorzaken. 

Wat kunt u zelf doen?

Probeer in ieder geval direct contact met de rupsen en de nesten te vermijden. Attendeer ook kinderen op het gevaar. Raadzaam is om uit de buurt te blijven van eikenbomen met processierupsen en nesten. Als u toch in contact bent gekomen met de rupsen en u krijgt klachten, spoel dan direct de huid of de ogen met veel water. Ga vooral niet krabben of wrijven, want dan verspreiden de brandharen zich verder over het lichaam. Jeuk kan bestreden worden met een anti-jeuk middel, bijvoorbeeld met
mentholhoudend poeder. Bij ernstige klachten neemt u contact op met de huisarts. In de meeste gevallen verdwijnen de verschijnselen echter vanzelf.

Nog vragen?

Meer informatie staat op www.ggdlimburgnoord.nl.  Als u nog vragen hebt, neem dan contact op met ons klantcontactcentrum via telefoonnummer 14 0475
Urgente klachten over de uitvoering kunnen rechtstreeks worden gemeld aan de aannemer via het e-mail adres: processierups@hermanvaessen.nl.

Uw Reactie
Uw Reactie