Koninklijke Onderscheiding voor de heer Gé Reinders

U bevindt zich hier: Home » Inwoner » Actueel » Nieuwsberichten » 2019 » Koninklijke Onderscheiding voor de heer Gé Reinders

Koninklijke Onderscheiding voor de heer Gé Reinders

14 jun

De heer Reinders kreeg de Koninklijke Onderscheiding, Ridder in de Orde van Oranje-Nassau, uitgereikt op vrijdag 14 juni 2019 door de burgemeester van Roermond, Rianne Donders – de Leest.

Als muzikant is de heer Gé Reinders in 1973 begonnen bij de Roermondse popgroep Zimmerman. Eind zeventiger jaren was hij één van de oprichters van de Nederlandse popgroep 'Girls Walk By'. Hij gaat in 1985 werken bij de Regionale Omroep Zuid bij het programma 'Radio Muskiet'. Als zanger treedt Gé Reinders in 1986 op tijdens de openingsact van Pinkpop. In 1991 heeft hij een succesvolle Canadese tour en in 1992 verschijnt het Engelstalige soloalbum 'Blood' met onder andere een duet met Rita Coolidge.

Klik voor een vergroting

In 1993 begint hij met theatertours door heel Nederland met uitsluitend eigen werk. Een jaar later wordt de CD 'As 't d'r op aan kump' gemaakt, gevolgd door de CD 'Truuk noa aaf'. Deze CD levert een eerste Edison-nominatie op. Cabaretier Toon Hermans is zo enthousiast over het werk van Gé Reinders dat hij hem vraagt om zijn CD 'Ik zing van het leven' te produceren, een album dat maanden in de Top-100 staat. In 1999 verschijnt de Limburgstalige CD 'D’n Haof’, met daarop het bekende nummer 'Blaosmeziek'. De recensies zijn lovend. Deze CD heeft ervoor gezorgd dat de belangstelling en waardering in Limburg en in Nederland voor harmonie- en fanfaremuziek is toegenomen. Ook nu nog. Het nummer ‘Blaosmeziek’ staat al jaren in de Top2000.
Daarna volgen nog de Cd’s ‘Vlege’ en 'Blaos mich nao hoes'. Deze CD wordt opgenomen met 15 Limburgse blaasorkesten en ook hiervoor ontvangt Gé Reinders een Edison-nominatie. In 2007 komt de CD ‘Blaos mich ’t landj door’ uit en in 2014 de CD ’t Verschil is oeral geliek’. Samen met het orkest van de Nederlandse Douane wordt in 2018 de CD ‘Oetblaoze’ opgenomen. 

Ook als schrijver is Gé Reinders op bijzondere wijze actief geweest. Samen met zijn echtgenote, die werkt met mensen die moeite hebben met lezen en schrijven, schreef hij liedjes over de taalregels. Dit groeit uit tot een (online-) lesprogramma voor laaggeletterden onder de noemer ‘De Liedjeskast’. Het lesprogramma wordt in 2014 genomineerd voor de Nationale Alfabetiseringsprijs.

Naast het maken van muziek is Gé Reinders op zoek gegaan naar het verzwegen verzetsverleden van zijn moeder. Aan de hand van een geborduurd zakdoekje begon hij deze zoektocht. Hij schreef er in 2010 een boek over: 'Het zakdoekje'. Het boek is de aanleiding geweest voor meerderde liedjes op zijn CD ‘Helden’ (uitgebracht in 2011) en het gelijknamige theaterprogramma.

Gé Reinders heeft zich ook maatschappelijk verdienstelijk gemaakt. Zo coacht hij nieuwe talenten, componeert hij liedjes voor onder meer het Alzheimer-onderzoekfonds Limburg en hij is ambassadeur bij de Health Foundation Limburg van het academisch ziekenhuis Maastricht.

Gé Reinders is een bevlogen muzikant die kan terugkijken op een fantastische carrière. In mei 2019 werd hij benoemd tot ‘Limburger van Verdienste” en zijn album ‘Oetblaze’ is recent genomineerd voor een Edison in de categorie wereldmuziek. Met zijn dialectmuziek heeft hij een grote bijdrage geleverd aan de emancipatie van onze streektaal. Hij is een ware ambassadeur van Limburg, niet alleen van de streektaal, maar ook van de blaasmuziek. Met de theateroptredens met plaatselijke orkesten heeft hij een nieuw publiek voor de blaasmuziek weten te vinden.

De heer Reinders kreeg de Koninklijke Onderscheiding uitgereikt op vrijdag 14 juni 2019 aan het einde van het Anjerconcert in Theaterhotel De Oranjerie in Roermond. Het Anjerconcert werd georganiseerd door de Provincie Limburg, de Stichting Limburgse Veteranendag en de gemeente Roermond als dank en waardering voor de inzet van de Limburgse Veteranen tijdens de vele vredesmissies.
Het concert werd verzorgd door de Marinierskapel van de Koninklijke Marine, onder leiding van Renato Meli. Gé Reinders speelde tijdens dit concert - samen met Suzan Seegers - enkele nummers met de Marinierskapel.