NoCredit, GameOver! Jongeren voor 1 dag in de schuld

U bevindt zich hier: Home » Inwoner » Actueel » Nieuwsberichten » 2019 » NoCredit, GameOver! Jongeren voor 1 dag in de schuld

NoCredit, GameOver! Jongeren voor 1 dag in de schuld

21 mei

Hoe los je als jongere een schuld van 1.400 euro op? De eerste groep jongeren, 4e jaars leerlingen van BC Broekhin, bogen zich een halve dag over deze vraag. De gemeente Roermond is in samenwerking met welzijnsorganisatie Wel.Kom en het Centrum voor Jeugd en Gezin (CJG) gestart met de real-life game NoCredit, GameOver!

De schulden kunnen ze oplossen door in de binnenstad van Roermond bij allerlei organisaties hulp en advies te vragen. Partijen die meewerken zijn o.a. banken, een deurwaarderskantoor, een woningbouwvereniging, uitzendbureaus en het Juridisch Loket. De jongeren krijgen een tablet mee, waarop ze kunnen zien bij welke instellingen ze allemaal terecht kunnen. De leerlingen kiezen zelf waar ze naar toe gaan. Naar de sociale dienst om een uitkering aan te vragen voor hun personage? Of toch naar het uitzendbureau om een baan te vinden?

Samen schulden oplossen

Wat ze ook besluiten; nergens krijgen ze een kant-en-klare oplossing. De organisaties die meedoen aan het spel hebben de instructie gekregen om de leerlingen verschillende mogelijkheden voor te leggen. De leerlingen moeten met hun groepje bedenken wat de beste keuze is. Wethouder Marianne Smitsmans: “Schulden oplossen, of beter nog voorkomen, doe je samen en het is goed om dat op jonge leeftijd al eens te doen.”

Jammer

De klas van BC Broekhin verzamelt in de bibliotheek in de Neerstraat. Het spel wordt uitgelegd. Via de tablet kan iedereen met elkaar chatten. Een van de groepjes heeft een snelle oplossing: “Iemand de pinpas van z’n vader bij zich? Nee? Jammer.”

Grote smiley

Dan gaan ze op pad. Al snel stuurt een van de groepjes via de chat een foto door van een vacature Docent Engels met een salarisindicatie van 4300 euro per maand. “Wij hebben een baan gevonden en zijn van onze schulden af” staat erbij met een grote smiley. “Heb je daar een diploma voor dan?” luidt het antwoord van de spelleiding. Je schulden oplossen blijkt toch lastiger dan dit groepje had gedacht. Een ander groepje gaat naar het loket van Sociale Zaken in het Stadskantoor voor een afspraak met een medewerker van de afdeling Schuldhulp en stuurt even later een eerste opzet voor een budgetplan.

Carnavalsgevolgen

Dan belt de spelleiding een ander groepje met het personage Emma: “Spreek ik met Emma?
Je spreekt met het ziekenhuis. Weet je nog dat je tijdens de carnaval door twee vriendinnen naar de eerste hulp gebracht bent, omdat je gevallen was? Je had daar geen verzekering voor. Hoe gaan we dat oplossen?”. Aan de andere kant van de lijn valt het even stil… “ik weet even niet wat ik moet zeggen” klinkt het dan. Na onderling overleg belt het groepje terug. Ze gaan een ziektekostenverzekering afsluiten en willen graag een terugbetalingsregeling treffen.

Een wijze les

Na 2 uur komen alle groepjes terug voor de nabespreking. Wie is er uit de schulden? Bij welke instanties zijn ze geweest, welke adviezen kregen ze? De groep die hun scooter voor 550,- euro verkocht denkt te hebben, weet dan nog niet dat de koper er tijdens de fictieve testrit vandoor is gegaan met de scooter en de eigendomspapieren! Weg scooter en weg geld… een wijze les!

Over "NoCredit, GameOver!"

De serious urban game “NoCredit, GameOver!” werd ontwikkeld door het Belgische bedrijf EW32. In een samenwerking tussen de Gemeente Roermond, Wel.Kom en het CJG werd het spel doorontwikkeld voor de stad Roermond. Dankzij een financiële bijdrage vanuit de Provincie Limburg zullen zeker 700 leerlingen van de verschillende Roermondse middelbare scholen het spel aangeboden krijgen.

Jongeren bezig met hun opdracht