Vrijdag 10 mei start videoproject Stationsplein Roermond

U bevindt zich hier: Home » Inwoner » Actueel » Nieuwsberichten » 2019 » Vrijdag 10 mei start videoproject Stationsplein Roermond

Vrijdag 10 mei start videoproject Stationsplein Roermond

03 mei

Viewmaster Projects presenteert vanaf vrijdagavond 10 mei, 21.30 uur een nieuw en groots videokunstproject in de openbare ruimte: A Stage of Luminosity. Het kunstproject is een cross-over tussen cultureel erfgoed en nieuwe media en bestaat uit twee 12 meter hoge en 4 meter brede projecties op het Stationsplein te Roermond.

Kunstenaar Arno Coenen heeft op uitnodiging van Viewmaster Projects twee nieuwe videowerken gemaakt waarin het unieke en waardevolle papieren beeldarchief van het Roermondse glazeniersatelier ‘NV Glasschilderkunst F. Nicolas en zonen, sedert 1940 Max Weiss te Roermond’ tot leven komt. De meterslange historische ontwerp- en werktekeningen, voornamelijk voor kerkelijke glasin-lood ramen, (gemaakt tussen 1855 en1969) zijn vorig jaar in opdracht van de gemeente Roermond gedigitaliseerd.

Arno Coenen heeft een selectie uit het archief getransformeerd tot twee computeranimaties vol sprankelende kleur- en lichtvelden, driedimensionale effecten en caleidoscopische patronen. Twee verschillende videowerken die elk op een eigen manier ontsproten zijn uit de erfgoedcollectie en een compleet nieuw licht werpen op glas-in-lood ramen. Met respect voor het verleden is A Stage of Luminosity een eigentijds en eigenzinnig eerbetoon aan het oude ambacht en vakmanschap van de Roermondse glas-in-loodkunstenaars. Coenen versmelt en vermengt de oude, werk- en ontwerptekeningen met de modernste digitale technieken en verbindt hiermee 19de en 20ste eeuwse beeldtaal met nieuwe media en communicatiemiddelen uit de 21ste eeuw.

Door Coenens’ koppelingen tussen erfgoed en digitale media roept het kunstproject nieuwe betekenissen op. A Stage of Luminosity vertelt een gelaagd beeldverhaal waarin naast universele thema’s als geloof, hoop, liefde, onschuld, kwaad en de dood ook licht en kleur een hoofdrol spelen. De première van A Stage of Luminosity is op het Stationsplein in Roermond. Daarna zijn de projecties een maand lang (tot 9 juni) iedere avond te zien. Van zonsondergang tot middernacht.

Vrijdagavond 10 mei, 21.30 uur, is de opening waar wethouder Frans Schreurs en gedeputeerde Hans Teunissen zullen spreken. Na Roermond reist A Stage of Luminosity naar stadspleinen in Maastricht (Vrijthof) en Venlo (Museumplein).

A stage of luminosity