Dag van de Leerplicht

U bevindt zich hier: Home » Inwoner » Actueel » Nieuwsberichten » 2017 » Dag van de Leerplicht

Dag van de Leerplicht

17 mrt

Op donderdag 16 maart is in Roermond voor de zevende keer de ‘Dag van de Leerplicht’ gevierd. Tijdens deze landelijke dag staat de gemeente Roermond stil bij het feit dat kinderen in Nederland het recht hebben om zich te ontwikkelen en een diploma te halen. Naar school gaan is niet alleen een plicht, maar vooral ook een recht.

Dit jaar is de aandacht gericht op het voortgezet onderwijs. Deze keer zijn de docenten, mentoren, (zorg)coördinatoren, orthopedagogen, (adjunct)directeuren in het zonnetje gezet. Hiervoor heeft het team Educatie van de gemeente Roermond een bijeenkomst georganiseerd die extra feestelijk is gemaakt door een aantal leerlingen van de verschillende deelnemende scholen.

Leerlingen maken bijeenkomst feestelijk

Zo zijn de uitnodigingen voor de bijeenkomst gemaakt door de leerlingen van Broekhin, afdeling Vrijeschool. Leerlingen van Praktijkonderwijs Roermond en Broekhin Swalmen hebben de hapjes verzorgd. De leerlingen van Citaverde hebben bloemstukjes gemaakt ter versiering van de tuinzaal en enkele leerlingen van Broekhin Roermond hebben de gasten ontvangen. Vervolgens hebben twee leerlingen van VSO de Ortolaan liedjes gezongen onder begeleiding van een docente op gitaar. Later op de middag hebben vier leerlingen van het Connect College te Echt een presentatie gegeven over het ‘Connect Xplore Zuid Afrika project’ waarmee ze nog donaties hebben opgehaald. “Het was een geslaagde bijeenkomst.”, zegt Ferdinand Pleyte wethouder van Onderwijs.

School afmaken

“Het blijft belangrijk dat we aandacht geven aan de leerplicht.”, vervolgt Pleyte. “In Nederland is het recht op onderwijs goed geregeld, maar er zijn nog steeds jongeren die zonder diploma of startkwalificatie van school gaan. We willen graag dat jongeren hun passie ontdekken en hun talenten ontwikkelen. Onderwijs helpt daar bij.” Volledig leerplichtig zijn alle kinderen vanaf vijf jaar tot achttien jaar, of totdat ze een startkwalificatie hebben behaald. Een startkwalificatie is een havo-, vwo-, of MBO 2 diploma. De kwalificatieplicht is bedoeld om jongeren een diploma te laten halen en schooluitval tegen te gaan.

Wethouder Pleyte tijdens de dag van de Leerplicht