Echtpaar Roermond veroordeeld voor bijstandsfraude

U bevindt zich hier: Home » Inwoner » Actueel » Nieuwsberichten » 2017 » Echtpaar Roermond veroordeeld voor bijstandsfraude

Echtpaar Roermond veroordeeld voor bijstandsfraude

26 jul

Een echtpaar uit Roermond is door de rechtbank Limburg veroordeeld voor bijstandsfraude. De 64-jarige man en zijn 59-jarige vrouw kregen een voorwaardelijke gevangenisstraf van 6 maanden opgelegd.

De rechtbank vindt langdurig misbruik van sociale voorzieningen een ernstig feit. De Officier van Justitie had een onvoorwaardelijke gevangenisstraf van 10 maanden tegen beiden geëist. In het vonnis werd ook rekening gehouden met de gezondheidssituatie van het echtpaar. Bovendien achtte de rechtbank de kans op herhaling klein.
 
Het echtpaar ontving sinds 1996 een uitkering van de Gemeente Roermond. In deze bijstandsperiode handelde de man in oud ijzer. Het geld dat hij hiermee verdiende gaf hij echter tijdens een langere periode bewust niet op. De vrouw heeft de handel van haar man oogluikend toegestaan en meegeprofiteerd van de inkomsten. Het echtpaar had deze inkomsten moeten doorgeven zodat kon worden vastgesteld of zij recht hadden op bijstand. De rechtbank achtte het bewezen dat zij over een periode van bijna 10 jaar de gemeente hebben benadeeld voor een totaalbedrag van € 90.250,-. Dit bedrag viel overigens fors lager uit dan het bedrag, dat de Gemeente Roermond onterecht had uitgekeerd: € 208.619,-. De rechtbank stelde een lager bedrag vast omdat volgens haar onder andere een gedeelte van de periode was verjaard.

De Sociale Recherche van de Gemeente Roermond kwam de bijstandsfraudeurs op het spoor na een anonieme tip, waarna een onderzoek werd ingesteld. Tijdens dit onderzoek zijn de verdachten in de gaten gehouden en vond een huiszoeking plaats. Beide verdachten werden aangehouden en uitgebreid verhoord. De ten onrechte betaalde uitkering wordt door de Gemeente Roermond volledig teruggevorderd.