Ervaar de Roermondse archeologie van 13 tot en met 15 oktober

U bevindt zich hier: Home » Inwoner » Actueel » Nieuwsberichten » 2017 » Ervaar de Roermondse archeologie van 13 tot en met 15 oktober

Ervaar de Roermondse archeologie van 13 tot en met 15 oktober

21 sep

De Nationale Archeologiedagen zijn drie dagen in het jaar waarop een groot publiek van dichtbij kan ervaren wat Nederlandse archeologie zo leuk maakt. Ook in Roermond kunnen kinderen en volwassenen interessante ontdekkingen doen. Want hoe zit het nou bijvoorbeeld met die Noormannen? Waren ze in Asselt? Op vrijdag 13 oktober zijn ze er in ieder geval! Dan wordt het verhaal van de Noormannen verteld door de ‘Vikingen van Ascloha’.

Mogelijk Noormannenkamp opsporen met grondboringen

Maar er gebeurt meer die vrijdag. De (amateur)archeologen van de Heemkundevereniging Maas- en Swalmdal gaan grondboringen uitvoeren op zoek naar de grachten van een mogelijk Noormannenkamp. Bezoekers kunnen ter plekke zien en voelen wat er uit de grond komt. Archeoloog Leo Verhart zal een rondleiding verzorgen met uitleg over de opgravingen van J.H. Holwerda, die in 1927 meende het kamp gevonden te hebben. Meer informatie.

Kinderen aan de slag met metaaldetector

Op zaterdagochtend 14 oktober kunnen kinderen zelf ervaren hoe het is om archeoloog te zijn. Zij kunnen dan aan de slag met een metaaldetector. Hebben ze een schat gevonden? Dan legt de archeoloog uit wat ze precies gevonden hebben. Meer informatie.

Fietstocht op zondag

Archeologie maakt het verleden zichtbaar en voelbaar. Maar wat weten we over de bewoners van ons landschap? Hoe hebben zij zich aangepast en wat is hiervan nog zichtbaar? Zondag 15 oktober krijgt u antwoord op deze vragen tijdens een fietstocht van Reuver via Beesel naar Asselt. Meer informatie.

Mini-expositie 'Scherven brengen geluk' vanaf 1 oktober

Ook in de Roermondse binnenstad zijn ontdekkingen uit het verleden zichtbaar gemaakt. In 2009 en 2014 vonden archeologen miljoenen glasscherven in de omgeving van het Wilhelminaplein en de Heilige Geeststraat. Enkele van deze prachtig beschilderde fragmenten zijn vanaf 1 oktober te bewonderen in het Historiehuis. Meer informatie.

Belang van archeologie

Wethouder Ferdinand Pleyte vindt het belangrijk om archeologie onder de aandacht te brengen. “Ons verleden ligt onder onze voeten. Maar hoe lees je dit onaangetaste archief? Archeologie brengt ons verleden weer tot leven. Door ons verleden beter te begrijpen kunnen we ons beter voorbereiden op de toekomst.” Het hele programma van de Nationale Archeologiedagen 2017 staat op: www.archeologiedagen.nl.Archeologiedagen