Gemeente Roermond in de ban van de bij

U bevindt zich hier: Home » Inwoner » Actueel » Nieuwsberichten » 2017 » Gemeente Roermond in de ban van de bij

Gemeente Roermond in de ban van de bij

16 jun

Donderdag 15 juni hebben er in de binnentuin van het Cuypershuis diverse activiteiten plaatsgevonden met als middelpunt: de bij. Leerlingen van groep 7 van basisschool De Brink volgden workshops, er werd een bijenhotel onthuld en de Roermondse stadsimkers werden in het zonnetje gezet.

De leerlingen van basisschool De Brink hebben, net als negen andere scholen in de gemeente Roermond, in het voorjaar deelgenomen aan het project “Imker in de klas”. Hierdoor hebben ze al veel kennis kunnen verzamelen over de rol van de bij en hoe we deze nuttige beestjes kunnen helpen.

Stadsimkers in het zonnetje gezet

De stadsimkers hebben in het voorjaar van 2016 en 2017 op meerdere scholen bijenlessen verzorgd en met veel passie en deskundigheid aan de jonge inwoners uitgelegd welke belangrijke functies de honingbijen en solitaire bijen vervullen. Wethouder Raja heeft de Roermondse imkers geprezen voor hun inzet en passie waarmee ze hun kennis verspreiden. Als blijk van waardering kregen ze een zilveren bijenspeld uitgereikt. “Nu zijn jullie officieel stadsimker van de gemeente Roermond”, aldus wethouder Raja Fick-Moussaoui.

Onthulling bijenhotel

Het onlangs in de binnentuin van het Cuypershuis geplaatste bijenhotel met bloemenborder en informatiebord is eveneens onthuld. Het werd direct door enkele bijen in gebruik genomen. Het bijenhotel is een ontwerp van Roel van Wijlick en heeft de vorm van een kerk zoals Architect Cuypers die vroeger ontwierp. Belangstellenden kunnen het bijenhotel tijdens de openingstijden van het Cuypershuis gratis bezoeken. Het Cuypershuis is op dinsdag tot en met zondag geopend van 11 tot 16.30 uur.

Bijenconvenant

Deze activiteiten zijn het gevolg van het in 2015 door de gemeente Roermond ondertekende Bijenconvenant. Wethouder Raja Fick-Moussaoui heeft tijdens het tweede Limburgse Bijensymposium in maart 2017 uiteengezet dat de stad ‘in de ban is van de bij’ en er samen met diverse partners hard aan gewerkt om de leefwereld van deze prachtige beestjes te beschermen en te verbeteren.

Bijenhotel 
 

Bijenhotel

Stadsimkers