Mantelzorg raakt ook bedrijven in Roermond!

U bevindt zich hier: Home » Inwoner » Actueel » Nieuwsberichten » 2017 » Mantelzorg raakt ook bedrijven in Roermond!

Mantelzorg raakt ook bedrijven in Roermond!

17 nov

Ongeveer 1 op de 5 mantelzorgers combineert het zorgen voor een naaste met werk. En hun aantal neemt toe. Hoe raakt dit bedrijven in Roermond? En welke rol willen werkgevers in Roermond innemen als het gaat om mantelzorg?

Daarover ging wethouder Marianne Smitsmans donderdag 16 november in gesprek met bedrijven uit Roermond. En het bleef niet bij dit gesprek. Meer dan 10 bedrijven gaan concreet aan de slag om binnen het eigen bedrijf meer aandacht te geven aan de combinatie werk en mantelzorg.

Maatschappelijke betrokkenheid

“ Ik zie een grote maatschappelijke betrokkenheid bij de werkgevers. Geweldig om te zien dat er echte interesse is voor wat mantelzorg betekent voor medewerkers. Uit onderzoek blijkt dat  goed werkgeverschap bijdraagt aan loyale medewerkers, minder ziekteverzuim en meer productiviteit”, aldus wethouder Smitsmans.

Mantelzorg raakt de werkvloer

Bijna 20 bedrijven namen deel aan de ronde tafelsessie met wethouder Marianne Smitsmans over het thema werk en mantelzorg. De mate waarin bedrijven aandacht hebben voor dit onderwerp bleek verschillend. Er zijn bedrijven, die aangeven dat het onderwerp (nog) niet speelt en bedrijven die er volop mee te maken hebben. Bij zorginstellingen is het aandeel medewerkers dat werk en mantelzorg combineert vaak groot.  Toch vinden ook andere bedrijven het belangrijk dat het onderwerp bespreekbaar is. Iedereen is het erover eens dat daar een verantwoordelijkheid ligt van zowel werkgever als werknemer.

Ook ontstaat tijdens de bijeenkomst het besef dat  mantelzorg vaker voorkomt dan gedacht en de combinatie van werk en mantelzorger verder zal toenemen. Dat blijkt ook uit onderzoek en de White paper van  Niels Kruizen van CZ. De White paper (PDF, 1 MB) bevat veel waardevolle informatie voor de bedrijven om zich een beeld te vormen van de problematiek van werk en mantelzorg.

Parkmanager wint prijs

Alle deelnemers namen deel aan een quiz over  feiten en cijfers over werk en mantelzorg.  Parkmanager Janine Rissenbeek bleek de meeste vragen goed te hebben en ontving een kleine attentie van wethouder Smitsmans. Het parkmanagement gaat bovendien de informatie delen onder de aangesloten bedrijven.

Bedrijven gaan aan de slag

Niet alleen het parkmanagement vindt het onderwerp belangrijk. Meer dan 10 bedrijven gaan zich verder verdiepen in de rol die zij kunnen vervullen. De gemeente Roermond faciliteert de eerste stap door inzet van het adviesbureau Jong en Veer; van een adviesgesprek op maat tot een nulmeting onder werknemers en leidinggevenden.
Bedrijven, die geïnteresseerd zijn en ook aan de slag willen met werk en mantelzorg kunnen contact opnemen met Betty Wilms, beleidsmedewerker welzijn, bettywilms@roermond.nl, 0475-359245.


In gesprek met mantelzorgers