"Geleerd dat belonen beter werkt dan straffen"

U bevindt zich hier: Home » Bestuur en organisatie » Projecten in Roermond » Roermond Om! » Jeugdhulp » Geleerd dat belonen beter werkt dan straffen

"Geleerd dat belonen beter werkt dan straffen"

Tim en Anna zochten hulp bij het Centrum voor Jeugd en Gezin.

Bij het Centrum voor Jeugd en Gezin kloppen dagelijks ouders aan met kleine en grote vragen over opvoeden en opgroeien. Zo ook het echtpaar Tim Engelen (30) en Anna Pluciennik (30) uit Roosteren. Zij hebben twee zoontjes: Michel van 10 en Jayden van 2,5. Michel heeft ADHD. Hij is daarom onrustig, kan eigenwijs zijn en soms kun je moeilijk contact met hem krijgen. Tim en Anna konden wel wat advies gebruiken over de omgang met Michel. Tim: “Ik merkte dat ik ongeduldig was met Michel. Ik strafte hem als hij niet luisterde, maar ik had ook in de gaten dat dat straffen niet hielp. Dan raakte ik nog gefrustreerder.”

De school van Michel adviseerde Tim en Anna om het Centrum voor Jeugd en Gezin in te schakelen. Tim: “We belden en twee weken later stond naamgenoot Tim hier in de kamer. Een geweldige hulpverlener. Hij praatte tien minuten met Michel en had meteen in de gaten wat er schortte. Hij gaf ons heel goede adviezen. Bijvoorbeeld om Michel niet meer te straffen, maar te werken met een beloningssysteem. Dat werkt dus inderdaad geweldig: belonen als-íe iets goed doet, in plaats van straffen als-íe wat fout doet.”
“We hebben ook geleerd om echt contact te maken met Michel”, vervolgt de vader. “Tim geeft ons als ouders het gevoel dat we het goed doen en benoemt niet wat we fout doen. Dat geeft vertrouwen. Tim is vijf keer hier geweest en het is met Michel stukken gezelliger geworden hier thuis. We kijken nu of er nog een na-traject komt. Voor ons heeft de hulp van het Centrum voor Jeugd en Gezin goed uitgepakt. We hebben er veel aan gehad.”

Jeugdhulp