Belangrijkste veranderingen

U bevindt zich hier: Home » Bestuur en organisatie » Projecten in Roermond » Roermond Om! » Jeugdhulp » Belangrijkste veranderingen

Belangrijkste veranderingen

Het regelen van jeugdhulp was een verantwoordelijkheid van verschillende overheidsorganisaties. Hierdoor kon samenwerken lastig zijn, waardoor de zorg voor jeugd soms tekort schoot. De jeugdhulp is sinds 1 januari 2015 bij de gemeenten ondergebracht. Hieronder vindt u de belangrijkste veranderingen.

Centrum voor Jeugd en Gezin

Als gemeente verwijzen of voeren we de jeugdhulpverlening niet zelf uit. Dat gebeurt door deskundige medewerkers die werken bij een hulpinstelling. De gemeenten in Midden-Limburg werken samen en organiseren de jeugdhulp via het Centrum voor Jeugd en Gezin. Daar kunt u terecht voor indicatie, informatie, advies en hulp. Bij dit centrum werken ervaren professionals die met u het gesprek aangaan.

Jeugdhulpaanbieders

Onze gemeente heeft – samen met de andere Midden-Limburgse gemeenten – met een aantal jeugdhulpaanbieders (budget)afspraken gemaakt over de jeugdhulp in 2015. Kijk hier voor het overzicht van deze aanbieders Jeugdhulp (PDF). Heeft u een persoonsgebonden budget (PGB), dan kunt u bij elke aanbieder van uw keuze terecht.

Hulpverlening met meer maatwerk

Er komt één persoon/één team die samen met uw gezin bekijkt welke ondersteuning er nodig is en wat uzelf kunt doen. In dat gesprek komt er meer aandacht voor hoe de jeugdhulp past bij uw persoonlijke situatie. Zo kijken we nadrukkelijk hoe de jeugdhulp aanvullend is op uw eigen mogelijkheden.

Nieuwe hulp, ondersteuning en zorg

Met de zorgorganisaties zijn nieuwe afspraken gemaakrt. Door deze nieuwe afspraken kan eventuele hulp, ondersteuning of zorg anders zijn dan u gewend bent. Ook de organisatie die de hulp verleent en eventuele kosten kunnen veranderen.
We werken ook anders werken in de hulpverlening. De nadruk komt te liggen op preventie en op ondersteuning in plaats van op medicatie en zorg. Dat is fijner voor kinderen en gezinnen én het kost ook nog eens minder geld. We geven u in 2015 meer ruimte en keuzevrijheid voor jeugdhulp die het beste past bij uw situatie. Wanneer specialistische zorg nodig is, wordt deze geboden.

Jeugdhulp