Buurtgezinnen Roermond: gezinnen voor gezinnen

U bevindt zich hier: Home » Bestuur en organisatie » Projecten in Roermond » Roermond Om! » Om! in de praktijk » Buurtgezinnen Roermond: gezinnen voor gezinnen

Buurtgezinnen Roermond: gezinnen voor gezinnen

Luna (6 jaar) en Pita (9 jaar) spelen iedere week samen. De twee meiden kunnen het goed met elkaar vinden en lijken wel zusjes, maar dat zijn ze niet. De kinderen spelen met elkaar omdat ze via Buurtgezinnen aan elkaar gekoppeld zijn.

Luna groeit op in een gezin met twee oudere broers. Haar broers zijn autistisch. Dat vraagt veel tijd en aandacht van haar vader en moeder. Sarah is de moeder van Luna. Via het CJG (Centrum voor Jeugd en Gezin) hoorde ze van Buurtgezinnen. “Ons gezin staat door de jongens vaak erg onder druk. Dat is niet fijn voor Luna. Ik gun haar een plek waar ze helemaal zichzelf kan zijn. Buurtgezinnen heeft ons geholpen een gezin te vinden waar Luna iedere week een middag naartoe mag.”

Zo fijn om een ander gezin te kunnen helpen

Machteld is de moeder van Pita. “Wij hebben één dochter en ik ben veel thuis. Ik hoorde over Buurtgezinnen en dacht meteen: dat is iets voor ons! Het is zo fijn om een ander gezin te kunnen helpen. Dat helpen komt op de eerste plaats, maar ondertussen vinden we het natuurlijk superleuk om Luna één keer per week bij ons te hebben. De middag waarop ze komt, wisselt per week. Dat gaat altijd in goed overleg met haar moeder Sarah. Als Luna komt, halen we samen Pita uit school. De meiden hebben een echte klik. Ze knutselen vaak, of spelen buiten. We houden er altijd rekening mee als Luna komt, want dan spreekt Pita niet met andere kinderen af.”

Buurtgezinnen Roermond

Sinds juni 2017 is Buurtgezinnen Roermond gestart. “Inmiddels hebben we 19 vraaggezinnen en zelfs nog meer steungezinnen”, vertelt Freke Spijkers, coördinator van Buurtgezinnen in Roermond. “Wij koppelen gezinnen die overbelast zijn aan gezinnen die vanuit een warm hart een plekje over hebben en willen helpen. Ons doelen zijn  ouders ontlasten, kinderen een extra veilige vertrouwde plek bieden en het sociaal netwerk uitbreiden.
We hopen zo grote problemen en uithuisplaatsingen te voorkomen. Het koppelen van de gezinnen is maatwerk. We spreken altijd twee keer af, voordat de gezinnen elkaar zelfstandig gaan ontmoeten. Is er een klik, dan gaan de gezinnen zelf door en doen ze zoveel mogelijk alles zelf. Er is altijd een proefperiode van twee maanden. Wij blijven nog twee jaar op de achtergrond aanwezig en evalueren tussendoor zo’n vijf keer met elkaar."

Meer weten over Buurtgezinnen?

Kijk dan op www.buurtgezinnen.nl of bel/mail Freke Spijkers, 06 - 100 76 282 / e-mail: freke@buurtgezinnen.nl.

Buurtgezinnen