Buurthulp in het Vrijveld is er om mensen te helpen

U bevindt zich hier: Home » Bestuur en organisatie » Projecten in Roermond » Roermond Om! » Om! in de praktijk » Buurthulp in het Vrijveld is er om mensen te helpen

Buurthulp in het Vrijveld is er om mensen te helpen

Iedereen heeft wel eens een helpende hand nodig. Om een klusje te doen in huis of tuin, voor een boodschap, voor hulp met de computer of smartphone of gewoon voor wat gezelligheid. Dit zijn zomaar een paar voorbeelden waar Buurthulp in het Vrijveld een oplossing voor biedt. “Vroeger was het vaak eenvoudiger om dit soort dingen even aan de buren te vragen”, vertelt Greet van Dijk.

Samen met Inge Tokaya zit zij in de organisatie van Buurthulp in het Vrijveld. “Tegenwoordig blijkt dat in de
praktijk niet altijd meer zo simpel te zijn”, voegt Inge Tokaya toe. “Sommige mensen zijn gewoonweg eenzaam en weten niet aan wie ze hulp kunnen vragen. Bovendien vinden ze het vaak moeilijk om een ander iets te vragen. Daarom zijn we hier in 2014 met Buurthulp gestart.”

“Wij koppelen mensen die hier wonen en een vraag hebben aan vrijwilligers uit de wijk die kunnen helpen”, vertelt Greet van Dijk. “Inmiddels zijn er zo’n 30 vrijwilligers die wij kunnen inschakelen.“

Van hulp met Facebook tot maandelijks samen koken

Ineke van den Berk woont nog niet zo heel erg lang in het Vrijveld. “Als nieuwkomer én alleenstaande is het best lastig om mensen te leren kennen. Ik kreeg de flyer van Buurthulp en heb toen hulp gevraagd om een Facebook-profiel aan te maken. Inmiddels lukt het me al heel aardig op Facebook én ben ik zelf ook vrijwilliger geworden. De hulp die ik kreeg, was heel erg fijn en ik kan zelf ook iets voor een ander betekenen. Als vrijwilliger ga ik nu een keer per maand met een buurtgenoot koken. Deze mevrouw had behoefte aan contact en gezelligheid. Door Buurthulp zijn we aan elkaar gekoppeld. Die verbindende rol van Buurthulp is echt groot. Wij hadden elkaar anders zeker niet gevonden.”

Het is geen eenrichtingsverkeer

“Wat is er mooier dan elkaar helpen? Dit komt de leefbaarheid en het contact tussen de mensen onderling alleen maar ten goede”, gaat Greet van Dijk verder. “Eigenlijk zou het nog mooier zijn als onze bemiddeling niet eens nodig is. Als mensen elkaar toch zelf weten te vinden, zijn we daar alleen maar blij mee. En dat gebeurt gelukkig ook. Wij willen er juist zijn voor die mensen die niet weten bij wie ze met hun vraag terecht kunnen. Natuurlijk beoordelen we altijd heel zorgvuldig of de hulpvraag bij ons past of dat we beter kunnen doorverwijzen naar professionele instanties.”

Hoe vraagt u Buurthulp aan?

Woont u in het Vrijveld? Heeft u zelf een vraag en wilt u Buurthulp inschakelen? Dat kan door een briefje in de bus te doen bij Trudy Driessen, Charles Ruysstraat 36, 6042 CD, Roermond of door een mailtje te sturen naar buurthulp@vrijveld.nl. U kunt ook bellen naar telefoonnummer: 06 - 29 13 74 98.

Greet van Dijk (links staand), Ineke van den Berk (midden) en Inge Tokaya (rechts)