CJG en Wel.kom ondersteunen verenigingen met jeugdleden

U bevindt zich hier: Home » Bestuur en organisatie » Projecten in Roermond » Roermond Om! » Om! in de praktijk » CJG en Wel.kom ondersteunen verenigingen met jeugdleden

CJG en Wel.kom ondersteunen verenigingen met jeugdleden

“Steeds vaker horen wij dat verenigingen met jeugdleden het soms lastig vinden hoe ze om moeten gaan met kinderen met opvallend gedrag”, vertelt Tanja van Duuren van het Centrum voor Jeugd en Gezin (CJG). “Hoe ga je daarmee om en hoe zorg je ervoor dat dit gedrag stopt, zodat het kind op een leuke manier bij zijn of haar vereniging blijft meedoen?

Sinds dit voorjaar bieden wij samen met de Stichting Wel.kom alle verenigingen met jeugdleden die hier behoefte aan hebben extra ondersteuning.”

Op een positieve manier samen sporten, muziek maken of knutselen

“Als vereniging wil je dat iedereen  het naar zijn zin heeft. De leden, de vrijwilligers, de begeleiders en de trainers. Dat je daar soms ondersteuning bij nodig hebt, is eigenlijk niet meer dan normaal”, gaat Martijn Brugmans van de Stichting Wel.kom verder. “Wij willen die ondersteuning op een hele toegankelijke manier aanbieden. We kijken eerst naar de vraag van een vereniging en zoeken dan samen naar een oplossing.”

“Die oplossing kan bestaan uit een eenmalige workshop over bijvoorbeeld positief coachen, maar we bieden ook individuele begeleiding aan vrijwilligers en trainers aan”, gaat Tanja van Duuren verder. “In dat laatste geval kijkt een geschoolde CJG-medewerker een tijdje mee met de vrijwilliger die wekelijks voor een groep kinderen staat.“

Bij SVC 2000 werkt het heel goed

Sinds dit voorjaar worden de trainers van voetbalvereniging SVC 2000 ondersteund door twee jeugd- en gezinswerkers van het CJG. “Wat wij vooral doen, is benadrukken wat er goed gaat”, vertelt Kevin Princen van het CJG.

“Laatst zag ik dat een spelertje tijdens de uitleg van de trainer de hele tijd met de bal bezig was. Dat is eigenlijk heel vervelend. Toch zei de trainer er niets van, maar hield de speler uit zichzelf op. Ik heb de trainer daarna een compliment gemaakt over zijn aanpak!” “Ons motto is: benader de kinderen positief en vertel ze wat ze wél mogen”, vult Lieke Gerris haar collega aan.

Bart Knoops is voorzitter van de jeugdcommissie: “We horen van veel ouders dat ze blij zijn dat we deze ondersteuning inschakelen.” “Het was best spannend om hiermee te beginnen”, gaat Piet Jereskes, ledenadministrateur van SVC 2000, verder. “Want hoewel het mensen van buitenaf zijn die bij ons komen meekijken, merken we dat de hulp van Kevin en Lieke goed geaccepteerd
wordt. Sterker nog: er zijn zelfs trainers van de hogere teams die ook vragen of ze even mee komen kijken!”

Ondersteuning nodig?

Aanvragen voor ondersteuning worden gecoördineerd door de VrijwilligersCentrale Roermond (VCR). Alle verenigingen in Roermond met jeugdleden komen in aanmerking. Door een subsidie van de gemeente Roermond is de ondersteuning gratis.

Wilt u als vereniging meer weten? Neem dan contact op met de VCR (0475 – 345 135) of stuur een mail naar: vcr@welkom.nu
De VCR gaat alle verenigingen benaderen. Wilt u hier niet op wachten, neem dan zelf contact op met de VCR.

Samen houden we er plezier in!

Om!