De weg naar succes

U bevindt zich hier: Home » Bestuur en organisatie » Projecten in Roermond » Roermond Om! » Om! in de praktijk » De weg naar succes

De weg naar succes

Het was tijdens een kookworkshop, georganiseerd door CliC Limburg, dat Rafaël Rozenblad zijn raps De weg naar succes liet horen. Zijn persoonlijke verhaal verteld in een rap, dat kwam binnen! Rafaël werd op zijn 8e jaar uit huis geplaatst en met zijn verhaal hoopt hij anderen te helpen en de ogen van beleidsmakers en hulpverleners te openen. CliC Limburg brengt partijen binnen jeugdhulp dichter bij elkaar door bestuurders, beleidsmakers, begeleiders en jongeren samen te laten koken. Alle ingrediënten zijn aanwezig: je hebt iets om handen en je kunt de tijd nemen voor elkaar, om te luisteren of je verhaal te doen. Rafaël voelt zich mede door deze kooksessies gezien en gehoord en dat heeft hem goed gedaan.

 “De weg naar succes is een lange weg
Soms heb je geluk en soms ook pech
Je moet ervoor gaan anders is het te laat
Bouw je eigen steunpilaar
het is het waard.”

Fragment uit raptekst Rafaël Rozenblad

 

Rafaël Rozenblad zittend met p achtergrond de Kathedraal van Roermond
Rafaël Rozenblad: "Door te rappen verwerk ik mijn moeilijke jeugd."

Door te rappen verwerk ik mijn moeilijke jeugd
“Met mijn teksten, die over mezelf gaan, wil ik vooral anderen helpen. Ik ben nu 19, woon zelfstandig op kamers en heb weer een doel in mijn leven. Maar er zijn nog zoveel kinderen met problemen die in een internaat of instelling wonen. Ik ken de wereld van de psychiatrie en jeugdzorg als geen ander. Ik heb het allemaal meegemaakt”, vertelt Rafaël. “Muziek maken helpt als je het moeilijk hebt.
Met mijn raps verwerk ik mijn jeugd en ik hoop dat anderen zich in mij herkennen en positief blijven. Tegelijk bereik ik ook mensen buiten de jeugdhulpverlening met mijn muziek. Hiermee hoop ik het taboe van een jongeren met een moeilijke achtergrond in jeugdinstellingen te doorbreken.”

Ik voelde me daar niet thuis
“Mijn ouders waren niet in staat om voor mij te zorgen, daarom werd ik uit huis geplaatst. Ik kwam in een internaat terecht tussen allemaal andere kinderen met problemen. Het was moeilijk, heel moeilijk, en ik voelde me er niet thuis. Mijn hele jeugd heb ik geweten dat ik een normale jongen was. Gelukkig ben ik mensen tegengekomen die mij echt gezien hebben en die me uiteindelijk kansen hebben gegeven.”

Geluk in mijn leven dat is waar ik voor vecht
Rafaël heeft inmiddels zijn VMBO TL-diploma op zak en start in september aan een koksopleiding. Ondertussen is hij volop bezig met zijn eerste CD én produceert hij samen met CliC Limburg de CD Moet je horen! Deze staat vol met nummers van jongeren uit instellingen die net als hij met muziek hun verhaal vertellen. “Hier word ik echt blij van. Geluk in mijn leven, dat is waar ik voor vecht.”