Groep alleenstaande moeders doorloopt project TOP-vrouwen

U bevindt zich hier: Home » Bestuur en organisatie » Projecten in Roermond » Roermond Om! » Om! in de praktijk » Groep alleenstaande moeders doorloopt project TOP-vrouwen

Groep alleenstaande moeders doorloopt project TOP-vrouwen

TOP-vrouwen staat voor Talentvolle, Ondernemende, Proactieve vrouwen. “Dat zijn ze ook allemaal”, vertelt Cilla Ezerman, directeur van ‘Bijstand naar werk’. Dit bureau begeleidt, in samenwerking met de gemeente, een groep alleenstaande moeders om vanuit een uitkeringssituatie weer aan het werk te gaan.

Cilla Ezerman is ervaringsdeskundige. In 2001 kwam zij er met vier kleine kinderen alleen voor te staan. Ze had niets. Geen huis, geen afgeronde opleiding, geen werkervaring en geen geld. Ze belandde regelrecht in de bijstand. Dit moment bleek een keerpunt in haar leven. Ze krabbelde op en begeleidt nu zelf vrouwen naar werk en een onafhankelijk bestaan.

Het is de kunst om ergens te beginnen

“De wereld waarin je terechtkomt als alleenstaande moeder zonder werk is heel klein. Met het project TOP-vrouwen nemen wij vrouwen bij de hand. Er zijn twee groepen die gedurende zes maanden iedere week bij elkaar komen op het Stadskantoor van de gemeente Roermond. We gaan interactief aan de slag. We helpen met het opstellen van een goed CV en we leren de vrouwen om persoonlijke doelen te stellen”, gaat Cilla Ezerman verder.

“We werken met een speciale app. Met deze app brengen we van iedereen de persoonlijke ontwikkeling in kaart. Je geeft jezelf een score op ‘oud gedrag’ en op ‘nieuw gedrag’. ‘Oud gedrag’ is bijvoorbeeld ‘Ik richt me alleen op mensen die ik ken’ of ‘Ik doe elke week hetzelfde’. Bij ‘nieuw gedrag’ kun je denken aan: ‘Ik leg nieuwe contacten’ of ‘Ik heb deze week iets nieuws geleerd’.

Binnen de app worden wekelijks alle scores vergeleken en dan zie je ook wat de andere groepsleden doen. Dat stimuleert enorm en leidt echt tot een positieve verandering. Natuurlijk maken we ook opdrachten, praten we hierover met elkaar en benaderen we actief werkgevers.” “De app stimuleert mij om te zien wat ik al heb geleerd”, vertelt Raja Sedrati, een van de TOP-vrouwen. “Ik heb twee kinderen en wil heel erg graag uit de bijstand. Het is mijn droom om in de kinderopvang of ouderenzorg te gaan werken. Door de ondersteuning van dit project heb ik er weer vertrouwen in dat me dat gaat lukken. Misschien wel eerst met een opleiding en dan een baan.”

Succes met een goed CV

“Een aantal TOP-vrouwen heeft ondertussen gesolliciteerd met het nieuwe CV. Inmiddels is de helft van de groep al betaald aan het werk. Tijdens de bijeenkomsten hoorden we vaak dat ze nooit reactie kregen en nu dus wel. Leuk hè! Zo zie je maar hoe belangrijk een CV en een goed verhaal is”, besluit Cilla Ezerman.

TOP-vrouwen