Hoeve Genoenhof van Emmaus Perspectief in Swalmen

U bevindt zich hier: Home » Bestuur en organisatie » Projecten in Roermond » Roermond Om! » Om! in de praktijk » Hoeve Genoenhof van Emmaus Perspectief in Swalmen

Hoeve Genoenhof van Emmaus Perspectief in Swalmen

In het café van Hoeve Genoenhof ontmoeten we Jeroen en Dorothy, initiatiefnemers van deze bijzondere woon- en werkgemeenschap voor dak- en thuislozen. Hoeve Genoenhof van de stichting Emmaus Perspectief is de nieuwste Emmaus-gemeenschap in Nederland. De Emmaus-filosofie staat voor samen wonen en werken, waardoor er structuur ontstaat die velen helpt de draad van het leven weer op te pakken. Naast Jeroen en Dorothy wonen hier zo’n 12 bewoners en komt er een aantal mensen voor dagbesteding. “In 4 jaar tijd hebben wij 35 bewoners gehad waarvan er inmiddels 27 weer een plek in de maatschappij hebben gevonden”, vertelt Jeroen.

Bewoner van Emmaus Perspectief aan het werk in de kringloopwinkel
Weer iets betekenen door te werken in de kringloopwinkel.

"Een veilige plek waar mensen een nieuwe start kunnen maken"


“Onze bewoners hebben allemaal een eigen achtergrond. Hier mogen ze tot rust komen, zichzelf weer vinden en ook weer iets gaan betekenen”, gaat Jeroen verder. “We leven hier eigenlijk als een grote familie. Met zo min mogelijk regels, maar wel met duidelijke afspraken. We eten samen en met elkaar zijn we verantwoordelijk voor alle werkzaamheden die zich hier voordoen. We hebben een kringloopwinkel, een café, een sorteercentrum, een atelier waar we meubels opknappen en we voeren samen een huishouden waar gekookt, gewassen en gepoetst moet worden”, aldus Jeroen.

Volledig selfsupporting
“Al onze opbrengsten gebruiken we om hier te kunnen wonen en leven en om mensen te helpen”, vult Dorothy hem aan. “Dat lukt ons omdat iedereen zijn steentje bijdraagt en omdat we hulp krijgen van maar liefst 55 vrijwilligers. We helpen bovendien niet alleen de mensen hier op de boerderij. Twee keer per jaar sturen we een container spullen uit onze kringloopwinkel naar Gambia en Peru. Daarnaast hebben we met de lokale bakker afgesproken dat wij het brood dat hij niet verkoopt mogen invriezen. Daarvan eten hier in de omgeving alweer 50 gezinnen die het niet ruim hebben.”
Initiatiefnemers Jeroen en Dorothy.

Initiatiefnemers Jeroen en Dorothy zittend aan een tafel
Initiatiefnemers Jeroen en Dorothy.


Kerstboomactie
Bestel dit jaar uw kerstboom bij Emmaus Perspectief.
De opbrengst wordt verdeeld over het Toon Hermans Huis Roermond en de Stichting Kumi Hospital Uganda. Voor bestellen en meer informatie kijkt u op
www.emmaus-perspectief.nl