Ieder kind heeft recht op een ontbijt, elke dag!

U bevindt zich hier: Home » Bestuur en organisatie » Projecten in Roermond » Roermond Om! » Om! in de praktijk » Ieder kind heeft recht op een ontbijt, elke dag!

Ieder kind heeft recht op een ontbijt, elke dag!

Op basisschool De Kasteeltuin wordt veel aandacht besteed aan goed en gezond eten. “Op onze school drinken we water en stimuleren we dat de kinderen een gezonde lunch meebrengen”, vertelt Gody van Dillen, directeur van De Kasteeltuin.

“We hebben ook een schoolmoestuin. De kinderen die in de moestuin meehelpen, mogen delen in de oogst. En toch signaleerden we op school regelmatig een groot probleem:  kinderen die met honger naar school komen. Je ziet kinderen die vóór  de pauze hun lunchtrommel al leeg hebben, en altijd op zoek zijn naar een koek of stuk fruit. Met regelmaat deelt een leerkracht  haar eigen brood of gezonde koek. Het is echt heel schrijnend. Sinds een half jaar doen we mee met het Nationaal Jeugd Ontbijt, en dat is voor veel gezinnen echt een oplossing!”

Een goed ontbijt is onmisbaar

Uit landelijk onderzoek blijkt dat gemiddeld 3 kinderen per klas naar school gaan zonder ontbijt, omdat hun ouders dit niet kunnen betalen. Dit geldt ook voor kinderen in Roermond. De Stichting Nationaal Jeugd Ontbijt biedt deze gezinnen de helpende hand en Roermond doet mee! Dat kan alleen maar samen met de scholen. Zij zien welke kinderen met honger in de klas zitten. Vrijwilligers brengen de ontbijtdoosjes bij de kinderen thuis.

Het is heel hard nodig

Kinderen die niet ontbijten, kunnen zich slecht concentreren met als gevolg zwakkere schoolprestaties, minder sociale contacten en verminderde deelname aan sportactiviteiten. Michel Goebbels is vrijwilliger: “Die negatieve spiraal willen we doorbreken. Inmiddels breng ik wekelijks, óók in de schoolvakanties, bij 98 kinderen een ontbijtdoos met 7 ontbijten thuis. Kinderen mogen nooit de dupe zijn van de financiële situatie van hun ouders. Sinds ik dit doe, realiseer ik me pas echt hoe hard dit nodig is.”

Ekoplaza stelt de ontbijtdoosjes samen

De ontbijtjes worden samengesteld en geleverd door Ekoplaza. Steven IJzerman, kwaliteitsmanager Udea/Ekoplaza: “De ontbijtdoosjes zijn gevuld met zuivel, crackers, gezonde koeken en beleg. Goede voeding is belangrijk en moet bereikbaar zijn voor iedereen. We zijn trots op de eerste resultaten waaruit blijkt dat kinderen beter functioneren als zij de dag starten met een gezond ontbijt.”

Ook een schoolontbijt voor uw kind? Meld u dan aan bij de leerkracht op de school van uw kind of kijk op www.nationaaljeugdontbijt.nl.

Wilt u ook een bijdrage leveren aan de bezorging van de jeugdontbijtjes? Stuur dan een mail naar Brian van Schagen, armoederegisseur gemeente Roermond, via brianvanschagen@roermond.nl  of bel naar 0475 – 359 859.

Ieder kind heeft recht op een ontbijt