Roermond is een gloednieuw concept rijker: De Graasj

U bevindt zich hier: Home » Bestuur en organisatie » Projecten in Roermond » Roermond Om! » Om! in de praktijk » Roermond is een gloednieuw concept rijker: De Graasj

Roermond is een gloednieuw concept rijker: De Graasj

Een bekende plek in de stad: de voormalige Fordgarage aan de Knevelsgraafstraat 21. Dit complex onderging een complete metamorfose. Nu kun je hier terecht voor een goede kop koffie, een lekker broodje, een gezellig restaurant, dinnershows, een binnenspeeltuin, een escaperoom, atelier en cadeaushop, feesten en partijen en nog veel meer!

Het unieke van De Graasj is dat zorg en commercie hier hand in hand gaan. Twee partijen, Rendiz en PSW, hebben elkaar in De Graasj gevonden. Vivian Kersten van Rendiz: “Wij ontwikkelen concepten waarbij we commerciële, maatschappelijke en zorgdiensten met elkaar combineren.

In De Graasj doen we dat met PSW. Juist omdat er voor zorg minder geld beschikbaar is zijn er andere inkomsten nodig. “Dat sluit helemaal aan bij het nieuwe denken waar we bij PSW mee bezig zijn”, vertelt Frank Knols. “Ook wij zoeken naar nieuwe wegen.”

Een perfect driegangendiner of een lekker broodje

“De Graasj heeft een multifunctioneel karakter”, gaat Vivian Kersten verder. “We zijn voor een stuk commercieel met ons restaurant, de binnenspeeltuin, de winkel en de mogelijkheid om hier thema- en zakelijke bijeenkomsten te organiseren”. “Onze gasten worden bediend door mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt”, vult Frank Knols aan. “Wij geven deze medewerkers hier een plek om werk-/leerervaring op te doen.”

“Zo werken hier mensen in de bediening en in de keuken”, gaat Vivian Kersten verder. “Zij worden ondersteund door professionals. Dus in de keuken werkt een volwaardige kok die samen met deze medewerkers de gerechten klaarmaakt. In de bediening worden de medewerkers ondersteund door gastvrouwen en vrijwilligers.”

Algemene voorziening in plaats van maatwerk

“We merken dat buurtbewoners al heel makkelijk de stap maken om bij ons naar binnen te komen. Dat is ook juist de bedoeling. Kom een kop koffie drinken als je je eenzaam voelt of aanspraak zoekt. Onze drempel is zo laag mogelijk. De Graasj is er voor iedereen! Zo gaan we van maatwerk naar een algemene voorziening.

Dat houdt in dat je, in plaats van individuele oplossingen te bieden, hier een voorziening hebt waarin mensen met verschillende achtergronden en begeleidingsvragen een plek vinden. Hoe dat aan de achterkant gefinancierd wordt, vanuit de WMO, de Participatiewet of op een andere manier is minder van belang”, legt Frank Knols uit.

Producten uit het atelier zijn mega populair!

“Sinds het atelier, waar mensen met een beperking creatieve producten maken,  hier in een open setting is gevestigd, ontstaat er een compleet nieuwe dynamiek. De productie van bijvoorbeeld ‘de dikke dames poppen’ is bijna niet bij te benen. Cliënten mogen ook mee helpen bij workshops met kinderen. Ze voelen zich dan zelfs bijna ‘de juffrouw’. Hoe mooi is dat?” gaat Frank Knols enthousiast verder. “Soms zien we dat de begeleiding zelfs minder intensief kan zijn. Daardoor wordt die
begeleiding een stuk goedkoper. Voor ons zijn dit de mooie effecten van dit concept.”

Rol vrijwilligers

Ger Joosten is vrijwilligerscoördinator bij De Graasj: “Het vaste team bestaat uit 4 gastvrouwen, 3 koks en 9 vrijwilligers. Het bijzondere is dat je als vrijwilliger eigenlijk met je handen op je rug loopt. De medewerkers moeten het zelf doen. De vrijwilliger loopt als een soort schaduw mee, terwijl zijn rol onmisbaar is!”

Fotobijschrift: Bij de Graasj drink je een lekkere kop koffie of eet je een heerlijk broodje en zelfs  een drie-gangendiner!