Tóch een danscarrière voor Natascha

U bevindt zich hier: Home » Bestuur en organisatie » Projecten in Roermond » Roermond Om! » Om! in de praktijk » Dit is echt een droom die uitkomt

Tóch een danscarrière voor Natascha

Tot haar verbazing krijgt Natascha der Kinderen in het najaar van 2014 een brief van de gemeente. Ze wordt uitgenodigd om te komen praten over waarom ze voortijdig met haar mbo-opleiding grafische vormgeving is gestopt. Natascha, op dat moment 19 jaar, werkt dan inmiddels fulltime in een kledingzaak. Niet dat dit was wat ze wilde, maar school is niet gelukt en een baantje leek een logische oplossing. “

Toen die brief kwam schrok ik even, maar ik was ook blij dat er aandacht voor mijn situatie was”, vertelt Natascha. Samen met haar moeder ging ze in gesprek met Lucy Smit, leerplicht/RMC-consulent van de gemeente Roermond. (RMC staat voor Regionaal Meld- en Coördinatiepunt).

“Dit is echt een droom die uitkomt”

 Natascha der Kinderen

Voortijdig school verlaten
Lucy: “Ik richt me op jongeren die voortijdig school verlaten. Scholen geven het aan ons door als leerlingen stoppen voordat zij hun startkwalificatie hebben. Een startkwalificatie houdt in dat je minimaal een mbo-niveau 2- of havo-diploma hebt. Natascha heb ik uitgenodigd voor een gesprek. Zo’n gesprek is heel open, ik stel meestal meteen de vraag Waarom ben je gestopt? Als dat duidelijk is, gaan we samen kijken of er niet een andere opleiding is die beter bij je past. Het is de kunst erachter te komen waar iemand van droomt. Bij Natascha kwamen we al snel bij het dansen uit. Daar ligt haar passie. Ze was bang dat ze nooit een baan in het dansen zou kunnen vinden. Ik ben ervan overtuigd dat je voor je droom moet gaan, mits deze realistisch is. Maar wel met een opleiding op zak, dat staat voorop.”

Op worldtour met 2 Unlimited
“Samen met mijn moeder heb ik drie gesprekken met Lucy gehad. Die gesprekken hebben mij zo goed geholpen”, vertelt Natascha. “Ik was best onzeker geworden nadat het mij niet lukte op het mbo. Lucy gaf me echt zelfvertrouwen om het toch weer te gaan proberen. Inmiddels zit ik in het tweede jaar van de opleiding Artiest Dans Urban van het ROC Rijn IJssel in Arnhem. Het eerste jaar was pittig, maar ik voel me als een vis in het water en ben super gemotiveerd. Als klap op de vuurpijl werd ik gevraagd auditie te doen om als vaste danser mee te gaan op worldtour van 2 Unlimited, en ik ben aangenomen! Ik kan soms nog steeds niet bevatten dat dit mij nu overkomt. We hebben al shows gehad in Noorwegen en in de Ziggo Dome in Amsterdam. En mijn belofte aan Lucy kom ik na, mijn mbo-diploma ga ik halen!”