Bewonersvergunning

U bevindt zich hier: Home » Bewonersvergunning

Bewonersvergunning

Beschrijving

Woont u in een gebied met betaald parkeren of parkeren voor vergunninghouders? Dan kunt u onder bepaalde voorwaarden in aanmerking komen voor een bewonersparkeervergunning.

Wat moet ik doen / Hoe vraag ik het aan?

De aanvraag en afgifte van een bewonersvergunning gaat volledig digitaal. Om de bewonersvergunning digitaal te kunnen aanvragen heeft u nodig:

 • een DigiD, heeft u deze nog niet? Vraag deze dan aan via www.digid.nl;
 • internetbankieren;
 • een geldig email adres;
 • indien van toepassing een werkgeversverklaring inzake autogebruik en/of kopie leasecontract (in pdf formaat).

Ook handhaving gaat volledig digitaal en gebeurt door middel van het scannen van het kenteken. U ontvangt dus geen papieren vergunning en u hoeft niets achter uw voorruit te leggen.

Waar vraag ik het aan?

U vraagt de bewonersvergunning aan via het online Parkeerloket .

Ook het wijzigen van het kenteken of het beëindigen van uw bewonersvergunning regelt u via het Parkeerloket.

Sommige adressen komen niet in aanmerking voor een parkeervergunning of slechts beperkt, deze kunt u vinden in het onderstaande adressenoverzicht. Voldoet u aan de voorwaardes die bij uw adres in deze lijst staan, maar kunt u geen bewonersvergunning in het Parkeerloket aanvragen? Dien dan een "Verzoek bewonersvergunning bijzondere adressen" in via het Parkeerloket.

Heeft u hulp nodig bij het activeren of gebruiken van het Parkeerloket of de ParkApp? Dan kunt u bellen met de helpdesk via 088-00 24 200.

Link naar meer informatie

Wijzigingsdatum:

vrijdag 21 juni 2019

Voorwaarden

U kunt in aanmerking komen voor een bewonersvergunning wanneer:

 1. U als bewoner in het gebied betaald parkeren staat geregistreerd;
 2. Uw adres niet beschikt over een eigen parkeergelegenheid of waar andere parkeerafspraken gelden. Een lijst met adressen waar een eigen parkeergelegenheid of parkeergarage/-terrein aanwezig is en waar geen parkeervergunning of een beperkt aantal parkeervergunningen voor kan worden aangevraagd vind u in het adressenoverzicht onder het tabblad 'Beschrijving';
 3. De auto op uw naam staat geregistreerd bij de RDW of als u een leaseverklaring of werkgeversverklaring kunt overleggen waaruit blijkt dat u de hoofdbestuurder van de auto bent. Heeft u een auto met buitenlands kenteken? Dan moet u kunnen aantonen dat u deze auto rechtmatig mag gebruiken in Nederland. Dit kan bijv. door aan te tonen dat u wegenbelasting in Nederland betaalt of met een verklaring van een buitenlandse werkgever.

Kosten

Woont u in gebied A (binnenstad)? Dan kost een parkeervergunning voor de eerste vergunning € 11,- per maand en voor een eventuele tweede vergunning € 30,- per maand.

Woont u in één van de overige gebieden (singel of schil)? Dan betaalt u per parkeervergunning € 11,- per maand.

Het wijzigen van het kenteken van een parkeervergunning kost € 6,05 (tarief 2019).

U dient de vergunning voor een gehele periode (een kwartaal, een half jaar of een heel kalenderjaar) vóóraf te betalen via iDeal (internetbankieren).

Bijzonderheden

Wat kan ik doen als ik het niet eens ben met de beslissing?

U kunt binnen 6 weken schriftelijk bezwaar maken tegen de beslissing van de gemeente. In uw bezwaarschrift zet u in ieder geval het volgende:

 • uw naam en adres
 • de datum waarop het bezwaarschrift is geschreven
 • een omschrijving en de datum van het besluit waartegen u bezwaar maakt (of een kopie van het besluit of publicatie)
 • de reden(en) van uw bezwaar
 • uw handtekening

Bent u het daarna niet eens met de beslissing op uw bezwaarschrift dan kunt u beroep aantekenen bij de rechtbank.