Horecabedrijf beginnen

U bevindt zich hier: Home » Horecabedrijf beginnen

Horecabedrijf beginnen

Beschrijving

Om een horecabedrijf te kunnen exploiteren heeft u een exploitatievergunning van de gemeente nodig. Deze vergunningsplicht geldt voor ieder horecabedrijf. Wanneer u tevens alcoholhoudende dranken schenkt heeft u ook een vergunning op grond van de Drank- en Horecawet nodig.

U heeft een horecabedrijf als u eten, (alcoholische-) drank en tabak voor directe consumptie bereidt of verstrekt, of slaapplekken verhuurt. Voorbeelden van horecabedrijven zijn een café, restaurant, snackbar, disco, buurthuis, clubhuis, kantine of hotel.

Waar vraag ik het aan?

U vraagt vergunning aan bij de gemeente.

Wijzigingsdatum:

donderdag 17 januari 2019

Voorwaarden

De voorwaarden om een exploitatievergunning aan te vragen zijn onder andere:

  • Leidinggevenden zijn 21 jaar of ouder.
  • Leidinggevenden hebben geen strafblad.
  • De vestiging van een nieuw horecabedrijf moet passen binnen het bestemmingsplan van de gemeente.
  • De vergunning staat op naam van de eigenaar. De eigenaar kan de vergunning niet overdragen aan iemand anders.
  • De gemeente mag een Bibob-onderzoek doen.
  • Het woon- en leefklimaat en de openbare orde worden niet nadelig beinvloed.

Kosten

het verkrijgen van een exploitatievergunning ingevolge artikel 2:28 van de Apv bedraagt € 36,35

een exploitatievergunning ingevolge artikel 2:28 van de Apv voor een inrichting die niet tevens een inrichting is in de zin van de Drank- en Horecawet € 144,25,-

Bijzonderheden

Hoe lang duurt het?

De gemeente beslist binnen 8 weken na ontvangst van uw aanvraag. Deze termijn mag de gemeente eenmaal verlengen.

Wat kan ik doen als ik het niet eens ben met de beslissing?

U kunt bezwaar maken tegen de beslissing op uw aanvraag. Doe dit binnen 6 weken. Bent u het daarna niet eens met de uitspraak op het bezwaarschrift? Teken dan beroep aan bij de rechtbank.