Identiteitskaart aanvragen

U bevindt zich hier: Home » Identiteitskaart aanvragen

Identiteitskaart aanvragen

Beschrijving

Met een identiteitskaart kunt u door bijna heel Europa reizen. Een identiteitskaart is ook een legitimatiebewijs. Deze moet u bijvoorbeeld aan de politie laten zien als die daarom vraagt. Wilt u een identiteitskaart aanvragen? Dan kunt u terecht bij de gemeente.

Als u 18 jaar of ouder bent, is uw identiteitskaart 10 jaar geldig. Ook kinderen hebben een eigen paspoort of identiteitskaart nodig. Voor iedereen onder de 18 jaar is de identiteitskaart 5 jaar geldig. Op uw identiteitskaart staat tot welke datum deze geldig is.

Wilt u meer weten over reizen met uw identiteitskaart? Of over de identificatieplicht? Kijk dan op de website van de Rijksoverheid.

Wat moet ik doen / Hoe vraag ik het aan?

U betaalt uw identiteitskaart bij de aanvraag. Verder moet u meenemen:

  • Alle reisdocumenten die in uw bezit zijn (zowel paspoorten als identiteitskaarten). Ook verlopen reisdocumenten moet u meenemen. Heeft u een dubbele nationaliteit? Neem dan ook uw buitenlandse reisdocument mee.
  • 1 kleurenpasfoto die goed lijkt (zie ook 'Pasfoto, richtlijnen').

Voor kinderen onder de 12 jaar:

  • kan een ouder of voogd mee naar de aanvraag. De ouder of voogd moet zich kunnen legitimeren. De andere ouder of voogd moet schriftelijk toestemming geven. Ook heeft u zijn of haar identiteitsbewijs nodig.
  • kunnen beide ouders of voogden schriftelijke toestemming geven. Ze moeten allebei het formulier ondertekenen. Neem de schriftelijke toestemming en de identiteitsbewijzen van de ouders of voogden mee.

Wilt u een nieuw reisdocument aanvragen naar aanleiding van verlies of diefstal?

  • Vraag een nieuw identiteitsbewijs aan.
  • Leg daarbij de verklaring van vermissing af. De gemeente noteert het nummer van uw oude identiteitsbewijs in het basisregister reisdocumenten. Dit doet u om identiteitsfraude te voorkomen.

Waar vraag ik het aan?

U vraagt de Nederlandse identiteitskaart persoonlijk aan bij de gemeente waar u ingeschreven staat.

Link naar meer informatie

Wijzigingsdatum:

vrijdag 24 februari 2017

Voorwaarden

Iedereen met de Nederlandse nationaliteit kan een Nederlandse identiteitskaart aanvragen. Kinderen tot 12 jaar hebben schriftelijk toestemming nodig van beide ouders of voogden. Weigert een van de ouders toestemming te geven? U kunt vervangende toestemming aanvragen via de rechtbank.

Kosten

De kosten voor een Nederlandse identiteitskaart zijn:

•voor personen tot 18 jaar: € 28,60

•voor personen van 18 jaar en ouder: € 50,65

 Wilt u met spoed een identiteitskaart aanvragen? Dan betaalt u een toeslag van € 47,55.

Bijzonderheden

Hoe lang duurt het?

Na 5 werkdagen kunt u de identiteitskaart ophalen. Heeft u de identiteitskaart sneller nodig? Maak dan gebruik van de spoedprocedure.

U heeft 3 maanden de tijd om uw identiteitskaart op te halen.

Indien u gebruik wilt maken van de spoedprocedure dan dient de aanvraag voor 14.00 uur plaats te vinden.

Gerelateerde producten

Gerelateerde levensgebeurtenissen