Vergunningsvrij bouwen en verbouwen

U bevindt zich hier: Home » Vergunningsvrij bouwen en verbouwen

Vergunningsvrij bouwen en verbouwen

Beschrijving

Om te bouwen of verbouwen, heeft u vaak een omgevingsvergunning bouwen (vroeger bouwvergunning) nodig. Soms hoeft u geen vergunning aan te vragen, bijvoorbeeld:

  • bij een afscheiding tussen balkons of dakterrassen, zonweringen of rolluiken
  • bij dakkapellen en bijgebouwen aan de achterkant van een woning

Twijfelt u of u uw bouwproject zonder vergunning kunt starten? Op de website van het Omgevingsloket online (OLO) kunt u de check doen. U kunt het ook aan de gemeente vragen.

Er gelden andere regels voor:

  • bouw- of verbouwingsplannen voor een monument
  • plannen die slecht zijn voor bepaalde planten- of diersoorten of natuurgebieden

 

Waar vraag ik het aan?

U kunt bij het Omgevingsloket Online (OLO) controleren of u een omgevingsvergunning bouwen nodig heeft. Daar kunt u ook de vergunning aanvragen als dat toch nodig is.

Voor vragen of hulp bij de vergunningcheck of vergunningaanvraag kunt u telefonisch een afspraak maken met het omgevingsloket van de gemeente Roermond.

Link naar meer informatie

Wijzigingsdatum:

vrijdag 15 maart 2019

Voorwaarden

Ook als u geen vergunning nodig heeft, zijn er regels voor veiligheid en gezondheid waar u zich aan moet houden. Deze regels komen uit het bouwbesluit en het burenrecht.

  • Het bouwbesluit: er zijn minimumeisen op bouwtechnisch gebied waaraan een bouwwerk moet voldoen. Dit zijn eisen over veiligheid, sterkte, milieu, energiegebruik en comfort.
  • Het burenrecht: het is verstandig om met uw buren te gaan praten, voordat u aan de bouw of verbouwing begint. Bent u het niet met elkaar eens? Dan kunt u naar de rechter gaan.