Vrouwen Vooruit! Een eeuw emancipatie 1918-2018

U bevindt zich hier: Bestuur en organisatie » Ambtelijke organisatie » Historiehuis Roermond » Wisselexposities » Vrouwen Vooruit! Een eeuw emancipatie 1918-2018

Vrouwen Vooruit! Een eeuw emancipatie 1918-2018

De expositie ‘Vrouwen Vooruit!’ belicht het hoogtepunt van de Roermondse vrouwenbeweging in de jaren zeventig en tachtig, maar ook de voorgeschiedenis en de nageschiedenis.

VrouwenVooruitposter

Eind jaren zeventig kwamen jonge Roermondse vrouwen in actie tegen de achterstelling en onderdrukking van de vrouw. Ze startten onder meer een vrouwentelefoon voor heel Limburg en openden het eerste vrouwencafé in de provincie. Hun acties waren onderdeel van de tweede feministische golf, die de wereld heeft veranderd. In het begin botsten de jonge, strijdbare feministen met de wat oudere, conflictmijdende dames van de katholieke vrouwenorganisaties. Maar al gauw sloegen jong en oud de handen ineen. Samen bereikten ze veel in Roermond.

MathildeHaan
Het verhaal van de Roermondse vrouwenbeweging begint met Mathilde Haan (1886-1974). Zij was bestuurslid van de RK Vrouwenbond, die dit jaar haar 100-jarig jubileum viert. In 1919 werd ze als een van de eerste vrouwen in Nederland in de gemeenteraad gekozen. Vrouwen mochten op dat moment nog niet zelf stemmen. Tegenwoordig zijn vrouwen niet meer weg te denken uit de gemeentelijke politiek.

TinyImkamp
Een andere belangrijke figuur uit de katholieke vrouwenbeweging was Tiny Imkamp (1910-2001). Zij was in 1936 de eerste vrouwelijke huisarts in Roermond, maar vond dat werk te weinig bevredigend en stopte in 1941. Uiteindelijk werd ze bekend als lepra-arts in Zuid-Afrika en Zambia.

Vrouwenhuis
De acties van feministen in de jaren zeventig en tachtig hebben de wereld veranderd. Ook in Roermond waren feministen zeer actief. Ze startten onder meer een vrouwentelefoon voor heel Limburg en openden het eerste vrouwencafé in de provincie.

LogoRvR
In de jaren 1982-1986 groeiden traditionele vrouwenorganisaties en de feministisch vrouwenbeweging naar elkaar toe. Het Vrouwentrefcentrum en de Roermondse Vrouwenraad stonden bol van vormingswerk, cursussen, lobby-acties en andere activiteiten. Een van die activiteiten is de uitreiking van de Mathilde Haan-onderscheiding, die jaarlijks plaatsvindt op 8 maart (Internationale Vrouwendag).