Gebruik van DigiD

U bevindt zich hier: Home » Inwoner » Digitaal loket » Gebruik van DigiD

Gebruik van DigiD

DigiD (spreek uit: ‘Diegiedee’) staat voor Digitale Identiteit; het is een gemeenschappelijk systeem waarmee de overheid op internet uw identiteit kan vaststellen. Ook de gemeente Roermond maakt gebruik van DigiD.

DigiD

Op aanvraag ontvangt u van DigiD hiervoor een inlogcode. Voortaan kunt u met één inlogcode terecht bij elektronische diensten van steeds meer overheidsinstellingen.

 

Waarom DigiD gebruiken?

Identiteit vaststellen

Bij sommige aanvragen is het noodzakelijk dat u inlogt met DigiD omdat de gemeente uw identiteit moet vaststellen voordat een aanvraag in behandeling kan worden genomen. Bijvoorbeeld bij het aanvragen van uittreksels.

Uw persoonlijke pagina

In een aantal gevallen is het handig wanneer u inlogt met DigiD omdat de gemeente Roermond u dan herkent en een aantal zaken op het aanvraagformulier voor u kan invullen. Daarnaast kunt u op uw persoonlijke pagina de status van uw aanvraag volgen. Bijvoorbeeld bij een melding openbare ruimte. 

In drie stappen uw eigen DigiD inlogcode

Voor het verkrijgen van uw inlogcode, hoeft u zich maar één keer aan te melden. Dat gaat eenvoudig:

  • Stap 1: Op www.digid.nl óf via het digitale loket van de gemeente Roermond gaat u naar ‘Aanvragen DigiD’. Automatisch opent zich het DigiD-aanvraagscherm, herkenbaar aan het DigiD-logo.
  • Stap 2: U vult vervolgens uw burgerservicenummer (BSN), geboortedatum, postcode en huisnummer in. Ook kiest u zelf een gebruikersnaam met wachtwoord. DigiD stuurt dan per post een persoonlijke activeringscode naar het (huis)adres zoals u bekend bent bij uw gemeente.
  • Stap 3: Door de activeringscode samen met uw gebruikersnaam met wachtwoord in te vullen op het DigiD-activerings scherm (via het digitale loket van de overheidsinstelling of direct via www.digid.nl, kies voor ‘Activeren DigiD’) activeert u uw registratie. U bevestigt nogmaals uw wachtwoord, of u kiest voor een nieuw wachtwoord, waarmee u voortaan gebruik kunt maken van een groeiend aantal elektronische overheidsdiensten.

Meer informatie?

 

Handige links