Goede doelen winkel Mamlaai

U bevindt zich hier: Bestuur en organisatie » Weblog Marianne Smitsmans » Goede doelen winkel Mamlaai

Goede doelen winkel Mamlaai

08 sep

Lees hier de weblog van wethouder Smitsmans: Goede doelen winkel Mamlaai.

Mamlaai

Goede doelen winkel

In Engeland heb je complete straten. Ze schieten als paddenstoelen uit de grond. De zogenaamde charity streets. Onlangs stond er een interessant artikel over in de Volkskrant. De idee erachter is dat vrijwilligers voor weinig of geen geld een winkel kunnen huren. Meestal verkopen ze tweedehands artikelen die ze geschonken krijgen. De opbrengst gaat naar een goed doel. Bijkomend voordeel is dat er geen verloedering is door leegstand in de winkelstraten.

Mamlaai

En raad eens: in Roermond is ook een goede doelen winkel: Mamlaai . De zusjes Marjo Schilder-Somers en Ankie Somers samen met Gemma Ngamelubun vormen het bestuur van deze stichting . Ze willen iets betekenen voor twee schooltjes en een medische post in de kampong Ohoidertutu op het Molukse eiland Kai Ketjil. De mensen leven er van de visvangst en kleinschalige landbouw. De voeding is uiterst eenzijdig en de kinderen hebben daardoor gezondheidsproblemen. Door het onderwijs aan de kinderen te verbeteren, kunnen ze later wellicht een baan vinden in het nabijgelegen Langgur. Met het dan verdiende geld kunnen de gezinnen hun leefomstandigheden aanzienlijk verbeteren.

Mamlaai betekent: ‘klein en licht’ maar kleine, lichte hulp kan een groot verschil betekenen.

De goede doelen winkel; met dank aan Wonen Zuid

In de eerste fase van het project verkochten de dames spullen die ze van vrienden en bekenden kregen op rommelmarkten . Om het een structurelere basis te geven, hebben ze begin 2012 de “Goede Doelen Winkel” geopend in Roermond. De plaatselijke woningcorporatie Wonen Zuid heeft een pand ter beschikking gesteld. Ze betalen geen huur, wel gas, water en licht. De winkel is drie dagdelen per week geopend en wordt bemand door de drie dames én door bewoners uit de wijk. Ze verkopen kleding, speelgoed, serviesgoed, schoenen, kleine meubels etc. De opbrengsten van de winkel vloeien volledig naar het project op de Molukken.

Lenie Bengel en andere wijkbewoners

Zaterdagochtend om 11.45 uur ben ik uitgenodigd in de winkel, die inmiddels ook de huiskamer in de wijk is geworden. Deze ligt op de Prins Bernhardstraat 22 in het Roermondse Veld. Als ik aankom is er al een gezellige drukte in de winkel. Lenie Bengel ,de Veldenaar van het jaar 2013 is ook aanwezig net als Joris van de Bergh van de wijkraad die altijd bereid is om foto's  te maken. Lenie krijgt als nabrandertje nog de foto’s van de uitreiking van de Veldenaar aangeboden. Ze is er heel erg blij mee. Lenie

Soroptimisten

Ankie, Marjo rennen bedrijvig rond. Franny, de dochter van Ankie zet koffie en er is vlaai. Het is namelijk een bijzondere zaterdag. De goede doelen winkel Mamlaai heeft een prijs gewonnen en krijgt de komende drie jaar in totaal €6000,- geschonken van de soroptimisten. Vandaag komen ze deze prijs uitreiken. Voorzitter Lieke Paulissen legt uit waarom de keuze op Mamlaai is gevallen. " we steunen projecten  ter verbetering van mensenrechten en de positie van vrouwen en kinderen overal ter wereld. Het fijne aan deze goede doelen winkel is dat het mes aan twee kanten snijdt. Zowel in Roermond als op de Molukken wordt  goed werk verricht."

Goede sfeer in het Roermondse Veld

Ik geniet volop van de sfeer. De wat sjieke dames van de soroptimisten en de wijkbewoners die op de koffie zijn vormen samen een bont gezelschap, maar mengen zich wonderbaarlijk goed. Ook dat is de kracht van Ankie en Marjo; iedereen voelt zich op z'n gemak en mag zijn zoals zij is.

Zelf krijg ik nog een compliment als wijkbewoonster Agnes zegt: " Bōs doe de wethaajer?", " Ich dach: der kump weer zo eine mit ein nondejuke." Nou, niet dus; tegenwoordig zijn vrouwen ook wethouder. Heerlijk dat ik op deze dag erbij mag zijn!