Meer informatie, Handige links en Tips.

U bevindt zich hier: Bestuur en organisatie » Ambtelijke organisatie » Stadstoezicht » Meer Stadstoezicht » Meer informatie, Handige links en Tips.

Meer informatie, Handige links en Tips.

Hier vind u meer informatie, handige links en tips van o.a.: De Afvalwijzer, (Bekijk wanneer en welk afval er bij u in de straat wordt opgehaald) Verloren of Gevonden, (Voor als u iets bent verloren of u iets heeft gevonden) APV gemeente Roermond, (Hier vindt u de gehele Algemene Plaatselijke Verordening van de gemeente Roermond) Stop Heling, (Voor het controleren van 2e hands goederen op eventuele diefstal en het registreren van uw waardevolle voorwerpen) Voorkom fietsendiefstal, (Tips over het voorkomen van fietsendiefstal) Burgernet, (Voor het meehelpen om uw leefomgeving veiliger te maken) Buiten Beter, (Voor het doorgeven van meldingen aan de gemeente) Buurtpreventie Roermond (informatie over WhatsApp Groepen), Tips tegen zakkenrollers, Mag ik een camera bij de (voor)deur plaatsen.


Buiten Beter.

Afbeeldingsresultaat voor buiten beter logo

Met de BuitenBeter app kunt u bijvoorbeeld heel gemakkelijk meldingen aan de gemeente Roermond doorgegeven.

Zo kunt u bijvoorbeeld melddingen doen over:

 • Containers, steigers en bouwmaterialen in openbaar gebied
 • Doodgereden dieren
 • Gaten in het wegdek
 • Gladheid in de wintermaanden
 • Graffiti
 • Hondenoverlast
 • Illegale vuil- of afvalstort
 • Kapotte lantaarnpaal of verkeerslichten
 • Losliggende stoeptegels
 • Ongedierte of dierplagen (bijvoorbeeld ratten)
 • Overlast door bouw- en/of sloopwerkzaamheden
 • Stank- en geluidsoverlast van bedrijven
 • Vernielingen aan speeltoestellen
 • Verstopte straatputten
 • Zwerfafval

Kijk  voor meer informatie op de website van  www.buitenbeter.nl


Verloren of Gevonden goederen.

Afbeeldingsresultaat voor verlorenofgevonden

Heeft u een voorwerp in Roermond gevonden waarvan u niet weet wie de eigenaar is?

Meld het voorwerp dan. Via de website van verlorenofgevonden.nl of bij Stadstoezicht.

Wilt u een verloren voorwerp bij de gemeente melden dan kan dat via de website verlorenofgevonden.nl

of klik op de onderstaande link van de gemeente Roermond:

https://www.roermond.nl/4/Roermond/Voorwerpen,-verloren.html


Afvalwijzer

Afbeeldingsresultaat voor afvalwijzer

Uw persoonlijke afvalwijzer met de ophaaldata van huisvuil, plastic en oud papier.

Ga naar hier naar de website van www.mijnafvalwijzer.nl  en vul daar uw postcode en huisnummer in en u krijgt meteen de ophaaldata te zien en u kunt het zelfs het hele jaaroverzicht zien.


Algemene Plaatselijke Verordening (APV)

Afbeeldingsresultaat voor gemeente roermond

Kijk hier voor de volledige APV van de gemeente Roermond, dan bent u altijd op de hoogte van de gemeentelijke verordening www.roermond.nl/APV


WhatsApp groepen

Afbeeldingsresultaat voor voorkom fietsendiefstal

“WhatsApp Buurtpreventie” voor heel Roermond.

In verschillende wijken van Roermond hebben inwoners in de afgelopen tijd het initiatief genomen om een WhatsAppgroep Buurtpreventie op te starten.

Dankzij deze WhatsAppgroep Buurtpreventie hebben inwoners de mogelijkheid om verdachte omstandigheden in hun eigen woonomgeving met elkaar te delen en door te geven aan de politie. Hierdoor kan de criminaliteit worden verminderd. Tegelijkertijd wordt de sociale samenhang vergroot. Dit roept veel enthousiaste reacties op.
Voor een overzicht van alle groepen kijk op:
www.buurtpreventie-roermond.nl


Tips tegen zakkenrollers .

Afbeeldingsresultaat voor let op zakkenrollers

Na een ritje in een volle bus ontdekt u dat uw portemonnee is gerold.

U bent uw geld kwijt en dat is uiterst vervelend.

Ook omdat u snel zaken moet regelen, zoals uw bankpas blokkeren, een nieuwe aanvragen en nieuwe sleutels laten maken.

In de praktijk blijken vooral vrouwen met schoudertassen doelwit te zijn van zakkenrollers.

Maar eigenlijk moet iedereen alert zijn op zakkenrollers.

Voor tips tegen zakkenrollers kijkt u op: https://www.politie.nl/themas/zakkenrollen.html


Voorkom fietsendiefstal, zet uw fiets veilig weg!

Afbeeldingsresultaat voor voorkom fietsendiefstal

Het zal u maar gebeuren dat u uw eigen fiets ergens ziet rijden! Een fiets is helaas snel gestolen. Een fietsendief grijpt zijn kans als hij die ziet. Dat betekent dat het de moeite waard is om het de fietsendief lastig te maken.

Diefstal voorkomen: preventietips

Voorkomen is beter dan genezen.

Maak het dieven lastig met de volgende tips tegen fietsdiefstal:

 • Veel dieven specialiseren zich in 1 of enkele typen slot(en). Gebruik daarom 2 of meer verschillende sloten. Dit werkt bovendien vertragend en schrikt dus af. Zorg dus naast het vaak standaard gemonteerde ringslot voor een hangslot of beugelslot.
 • Zorg dat je sloten ART-goedgekeurde sloten zijn. Meer informatie op http://www.stichtingart.nl/
 • Gaat u naar de stad, zet de fiets dan in een (gratis) bewaakte fietsenstalling.
 • Zet ook bijvoorbeeld thuis, in je schuur,  je fiets goed op slot.
 • Zet je fiets vast aan bijvoorbeeld een fietsenrek, lantaarnpaal of brugleuning. Dit voorkomt dat jouw fiets met slot(en) en al meegenomen kan worden, om deze op een rustige plek open te breken.   
 • Zorg dat het slot niet te laag bij de grond hangt. Een dief kan de harde ondergrond gebruiken om het slot te forceren.
 • Ken uw fiets en leg de belangrijkste kenmerken van jouw fiets (zoals het merk, kleur en het framenummer) vast en bewaar deze op een veilig plaats. Dat vergroot de kans op het terugvinden van je gestolen fiets. Via de ‘Stop Heling’ app kunt u uw fiets (en andere waardevolle bezittingen) gemakkelijk registeren. https://www.stopheling.nl/
 • Verzeker je fiets tegen (in elk geval) diefstal, want ondanks extra maatregelen is diefstal nooit helemaal te voorkomen. 

Stop heling

Afbeeldingsresultaat voor stop heling

Als inwoner en ondernemer  kunt u tweedehandsgoederen vóór de aankoop controleren op diefstal.

Ook kunt u uw waardevolle eigendommen registreren.                                                               

De app en de website van  stopheling.nl bieden deze mogelijkheden.

Controle tweedehands goederen.

Via de website of app stopheling.nl kunt u controleren of het (op een advertentiesite maar ook offline) aangeboden goed als gestolen staat geregistreerd bij de politie. U heeft daarvoor het serienummer van het aangeboden product nodig. Vaak staat dat unieke serienummer aan de achterkant of onderkant van een product. Ook kunt u het serienummer opvragen bij de verkoper.  

Stopheling geeft op basis van het ingevoerde serienummer aan of een tweedehands goed als gestolen geregistreerd staat bij de politie. Met de gelijknamige app kunt u ook serienummers, streepjescodes en kentekenplaten scannen, voordat u besluit tot aanschaf van het tweedehands goed.

Bij een hit kunt u meteen via stopheling.nl een melding doen. Deze melding komt terecht bij de politie-eenheid die de eerdere aangifte van diefstal heeft opgenomen.  

Registratie eigendommen.

Het komt regelmatig voor dat de politie of Stadstoezicht, gestolen goederen terugvindt, maar niet kan achterhalen van wie deze zijn. Als burgers eigendommen registreren, is er meer kans dat ze hun gestolen spullen terugkrijgen.

Kijk voor meer informatie op de website van https://www.stopheling.nl/


Burgernet

Afbeeldingsresultaat voor burgernet logo

Burgernet maakt gebruik van een telefonisch netwerk van inwoners en (medewerkers van) bedrijven uit de gemeente. De gemeente en politie werken dagelijks aan de veiligheid op straat. Zij werken daarvoor graag met u samen. Daarom is er Burgernet. Door uw ogen en oren te gebruiken, kunt u direct helpen uw leefomgeving veiliger te maken. De gemeente kan uw hulp goed gebruiken, want Burgernet, dat bent u!

Wanneer wordt Burgernet ingezet?

Burgernet wordt ingezet bij dringende zaken, waarbij een duidelijk signalement beschikbaar is. Denk aan diefstal of inbraak, doorrijden na een aanrijding, tasjesroof, geweld of bij vermiste personen. Hoe meer Burgernetdeelnemers, hoe groter de kans dat gemeente, politie en inwoners samen de gezochte persoon opsporen. Daarmee wordt de veiligheid in de buurt vergroot.

Hoe werkt Burgernet?

Na melding van bijvoorbeeld een inbraak of een vermist kind, start de politie een burgernetactie op. Alle Burgernetdeelnemers in het gebied van de melding krijgen een ingesproken bericht via de (mobiele) telefoon met het verzoek uit te kijken naar bijvoorbeeld een duidelijk omschreven persoon of voertuig. Na afloop ontvangen alle deelnemers een bericht over de afloop van de actie.

Kijk voor meer informatie en aanmelden op de website van Burgernet


Camera plaatsen.

Afbeeldingsresultaat voor camera bewaking

Vraag: Mag ik een camera bij de (voor)deur plaatsen?

 • Mag ik rond mijn eigen woning een camera plaatsen die opnamen maakt, als ik dat duidelijk aankondig met een sticker aan de deur?
 • Maakt het nog uit of de camera geluid kan opnemen?
 • En zijn zulke beelden dan bruikbaar als bewijs in geval van bijvoorbeeld een inbraak?

Antwoord:

Het is toegestaan voor de beveiliging van je eigen woonhuis cameratoezicht in te zetten.

De wet eist wel dat je dit duidelijk aankondigt, dus zo'n bordje bij de deur (of liever nog bij de ingang van de tuin) is eigenlijk wel verplicht (art. 441b Strafrecht).

Vergelijkbare regels (maar met hogere straf bij overtreding) gelden voor cameratoezicht binnen (art. 139f Strafrecht). Voor camera's die ook geluidsopnamen maken, gelden aanvullende regels.

Het opnemen van gesprekken is namelijk apart strafbaar als je daar geen deelnemer aan bent (art. 139a en 139b Strafrecht).

Expliciet uitgezonderd van dat verbod is opnemen "met een technisch hulpmiddel dat op gezag van degene bij wie de woning, het lokaal of het erf in gebruik is, niet heimelijk aanwezig is".

Zolang ook de microfoon maar zichtbaar is, is ook dit toegestaan. (En een microfoon die alleen gebruikt wordt als geluidssensor om een opname te triggeren, is sowieso niet strafbaar.)

Een camera van een private partij mag in beginsel alleen de eigen ruimte filmen, niet de openbare weg. Enige overlap zal onvermijdelijk zijn, bijvoorbeeld bij filmen van een carport zal altijd iets van de stoep in beeld komen. Maar dat maakt het filmen niet onrechtmatig.

Bij invoering van deze wetsartikelen had de minister gezegd:

Burgers mogen hun huis en tuin beveiligen met camera's, maar ook hier geldt het uitgangspunt dat de aanwezigheid hiervan in beginsel kenbaar moet zijn. Gasten en andere bezoekers die impliciet dan wel expliciet met toestemming van de rechthebbende de woonomgeving betreden mogen erop vertrouwen dat hun persoonlijke levenssfeer niet kan worden aangetast door het heimelijk vervaardigen van afbeeldingen.

In een rechtszaak werd bevestigd dat dit ook geldt voor het filmen van de geparkeerde auto, ook als deze aan de openbare weg staat: In wezen komt dit gebruik van de camera en het observeren van de auto overeen met hetgeen de eigenaar met het blote oog zou waarnemen vanuit zijn raam indien hij overging tot verwijdering van de daarvoor geplaatste bosschage.

Filmen van privéterrein van de buren is een ander verhaal.  Dat is onrechtmatig richting de buren. Een praktisch punt is wel dat je moeilijk kunt voorkomen dat je dat doet als je met een beetje visooglens gaat filmen. Een praktisch advies is dan ook om een sticker of stuk plakband over de camera te plakken zodat het fysiek onmogelijk is om de buren op te filmen. Je kunt dat vaak ook elektronisch instellen, maar dat kunnen de buren niet zien, dus fysiek afschermen is beter.

Camerabeelden van burgers mogen altijd als bewijs worden ingebracht.

Het idee dat illegaal verkregen camerabeelden "onrechtmatig verkregen bewijs" zijn, is iets uit televisieseries. Om de Hoge Raad te citeren: ook indien [verweerster] aldus een inbreuk op het privéleven van [eiseres] zou hebben gemaakt, dit nog niet betekent dat dit bewijsmateriaal in een procedure niet mag worden gebruikt.