Aanpak hondenpoepoverlast

U bevindt zich hier: Bestuur en organisatie » Ambtelijke organisatie » Stadstoezicht » Over stadstoezicht Roermond » Aanpak hondenpoepoverlast

Aanpak hondenpoepoverlast

Hondenpoep is al jaren een veel voorkomend probleem in de gemeente Roermond. De afdeling Stadstoezicht van de Gemeente Roermond besteed vele uren per week aan de bestrijding van deze overlast.

Medewerkers van de afdeling Stadstoezicht gaan iedere dag op pad en hebben onder andere als taak om de overlast van hondenpoep aan te pakken. Voor een gedeelte bestaan de werkzaamheden uit signaleren waar de overlast het grootst is, het bezoeken van mensen met meldingen over hondenpoepoverlast, bezoeken van hondenbezitters waarover meldingen van overlast zijn binnengekomen en het handhaven bij het constateren van een poepende hond en het niet opruimen van de vervuiling door de hondenbezitter.

Medewerkers van Stadstoezicht kunnen pas een bekeuring uitschrijven als zij daadwerkelijk zien dat de hond zijn behoefte doet en zijn baas de poep niet opruimt. Daardoor wordt het handhaven erg moeilijk. Ondanks deze beperking worden er regelmatig bekeuringen uitgedeeld voor hondenpoep en het laten loslopen van honden op niet-toegestane plaatsen. Dit heeft geresulteerd in het teruglopen van de overlast op een aantal zogenaamde hotspots binnen de gemeente Roermond.

Om de overlast te beperken en een bekeuring te voorkomen geeft de gemeente graag nog een paar tips:

  • Laat uw hond uit op de aangewezen uitlaatplaatsen.
  • Laat uw hond alleen loslopen in de aangewezen losloopgebieden.
  • Laat uw hond niet uit op speelweides. Een groot grasveld met daarop één speeltoestel telt al als speelweide. Honden zijn niet toegestaan op een speelweide.
  • Neem altijd een ruimmiddel mee: De grippy, een plastic zakje, een plastic handschoentje of een zakje uit de zakjesdispenser.
  • Poept uw hond op een niet-toegestane plaats? Ruim het dan op. Gooi het zakje in een vuilnisbak. Niet in de rioolput.