Preventie woninginbraak

U bevindt zich hier: Home » Inwoner » Veiligheid » Preventie woninginbraak

Preventie woninginbraak

De warme maanden van het jaar zijn gouden tijden voor woninginbrekers. Hieronder vindt u een aantal tips om woninginbraak te voorkomen.

De warme maanden van het jaar zijn gouden tijden voor woninginbrekers. Als het warmer wordt laten mensen vaker deuren open, garagepoorten omhoog en ramen op een kier. Een ideale situatie voor woninginbrekers als de bewoners even weg zijn, even boven zijn of even zelf niet meer in de open ruimte aanwezig zijn. Ze kunnen dan onbelemmerd naar binnen sluipen.

Langer licht in de avonden vormt voor de inbreker geen belemmering. Hij zoekt de voor hem meest makkelijke woning uit en loopt naar binnen alsof hij daar thuis hoort. Een beurs in de keuken of een handtas in de kamer zijn snel gevonden en weggenomen of geplunderd. Als niemand thuis is richt de inbreker zijn aandacht vaak op sieraden en elektronische apparatuur zoals televisie, computer of muziek-installatie. Leg ook autosleutels niet ergens zichtbaar neer. Al met al is hij maar luttele minuten binnen.

Hoewel het omslachtig is telkens weer alles goed dicht te maken en af te sluiten, worden daarmee wel inbrekers tegengehouden. Een diefstal uit een woning heeft namelijk vaak een grote impact.

Politie en afdeling Stadstoezicht van de gemeente houden extra toezicht in de wijken. Mensen worden erop geattendeerd vooral hun deuren en ramen goed af te sluiten. Het is belangrijk alert te zijn. Houd verdachte personen in de gaten. Ziet u een woninginbraak gebeuren, bel dan snel 112.

5 Belangrijke tips ter voorkoming van woninginbraak

  1. Indien u uw woning verlaat (ook als u maar eventjes weggaat en ook overdag), maak dan uw ramen dicht en sluit de deuren af. Haal de horren er dus uit en maak de bovenlichten dicht.
  2. Leg geen sleutel buiten neer onder een steen, bloempot of deurmat.
  3. Haal het touwtje uit uw brievenbus om de deur van buitenaf te openen. Laat geen sleutels aan de binnenzijde op de deur of ramen zitten.
  4. Als u overdag boven werkzaam bent of ’s avonds rustig in de woonkamer voor de televisie zit, sluit dan uw achterdeur af, zodat er geen vreemden stiekem kunnen binnensluipen.
  5. Zorg ervoor dat uw woning er bij schemer of duisternis bewoond uitziet. Zet dus enkele tijdschakelaars op schemerlampen.

Meer informatie: