Kruiswegpark en Het Oude Kerkhof

U bevindt zich hier: Ambtelijke organisatie » Natuur, Groen en Water » Natuurgebieden in de gemeente Roermond » Kruiswegpark en Het Oude Kerkhof

Kruiswegpark en Het Oude Kerkhof

Het Kruiswegpark is gelegen aan de Parklaan te Roermond. Het Oude Kerkhof oftewel ‘den aje kirkhaof’ is gelegen aan de Herkenbosscherweg/Weg langs het Kerkhof vlakbij bedevaartsoort Kapel in ’t Zand.

Het Kruiswegpark

Het Kruiswegpark is in 1920 aangelegd naar een ontwerp van Pierre Cuijpers, die op het oude Kerkhof is begraven. Het park omvat drie onderdelen:

  • een kruiswegroute langs veertien staties met beeldengroepen van Karel Lücker;
  • een processieweg langs acht in nissen geplaatste schilderijen over de geschiedenis van het Mariabeeld;
  • een centraal plein aan de voet van de Calvarieberg.

Afbeelding KruiswegparkIn de meimaand en in de maanden juni, juli en augustus worden op zondagen, bij goed weer, in het park Heilige Missen opgedragen. Verder legt een grote groep vrijwilligers één maal per jaar een bloementapijt in het park. Dit gebeurt vóór de sluiting van het bedevaartseizoen in september.

De bomen in het Kruiswegpark zijn bijzonder. Een enorme rode beuk domineert de binnenplaats en ook in het park zelf staan diverse oude (≥ 85 jaar) bomen zoals platanen, taxussen, lindes, esdoorns en Amerikaanse eiken. Met zijn meanderende paden en mooie doorkijkjes is het park een oase van rust. De aanwezige flora trekt insecten aan en ook zoogdieren vinden hier hun plek. Verder biedt het onderdak aan diverse vogels.

Het Oude Kerkhof

Afbeelding Oude KerkhofOngeveer 400 meter van het park ligt in een zijstraat Het Oude Kerkhof. Dit herbergt vele graven en is, buiten het nieuwe Joodse deel, de oude kapel en de familiegraven, niet meer in gebruik. Een ander belangrijk gegeven is dat vrijwel nergens in Nederland de scheiding tussen de geloven zo duidelijk zichtbaar is. Kijkt u maar achter de hoge muren die de delen van elkaar afzonderen. Er zijn vele opvallende graven te zien. Op de begraafplaats staat ook de bisschoppenkapel waar voorname bisschoppen van Roermond zijn bijgezet.

Op de begraafplaats staan enkele monumentale bomen en is veel vogelleven te horen en te zien. Eekhoorntjes komen hier veel voor en insecten vinden voldoende nectar in de bloemen en bloeiende bomen.

Voor meer informatie over het Oude Kerkhof verwijzen wij u graag naar de website http://www.oudekerkhofroermond.nl. U vindt hier o.a. informatie over rondleidingen.