adult iconAanmelden verkiezingen woensdag 22 november

Op woensdag 22 november 2023 vinden de Tweede Kamerverkiezingen plaats. Hiervoor zijn wij op zoek naar enthousiaste vrijwilligers. Wil je ons helpen bij de verkiezingen op woensdag 22 november 2023? Wat leuk! Onze stembureaus zijn dan open van 7.30 tot 21.00 uur. Voor een soepel verloop van de verkiezingen zijn veel stembureauleden en tellers nodig.
Je kunt aangeven of je beschikbaar bent als stembureaulid (inclusief tellen), teller op de verkiezingsavond of teller bij het Centraal Tellen op donderdag 23 november.

Aanmelden

Als je 18 jaar of ouder bent kun je je aanmelden als stembureaulid of voorzitter (bij voldoende ervaring) voor de verkiezingsdag op woensdag 22 november 2023 met aansluitend tellen op partijniveau (alleen de partijtotalen worden dan geteld), teller op verkiezingsavond of als teller tijdens het Centraal Tellen op donderdag 23 november 2023. 

Op donderdag 23 november 2023 tellen we centraal de stemmen op kandidaatsniveau in de Sporthal te Swalmen, Peelveldlaan. Hiervoor zijn we op zoek naar tellers die vanaf 08.00 uur in teams de stemmen op kandidaatsniveau gaan tellen. Op de verkiezingsavond zelf wordt dus alleen op partijniveau geteld. In tegenstelling tot de laatste verkiezingen, hoeven de kandidaten niet gesorteerd te worden. Dit jaar zetten we op drukkere bureaus extra tellers in om de telling soepeler te laten verlopen.
Tijdens het aanmelden geef je aan wat je wilt doen:
Stembureaulid, voorzitter of teller op de verkiezingsdag en/of Centraal Tellen op donderdag 23 november 2023. Ook kun je voor de verkiezingsdag de voorkeur voor je stembureau aangeven.

Let op: na aanmelding ontvang je een ontvangstbevestiging in je mailbox. Het kan zijn dat deze e-mail in je spam terechtkomt.
 

Training voor stembureauleden

Om je goed voor te bereiden op jouw rol in het stembureau volg je verplicht een online training. Als je voor de laatste verkiezingen van maart 2023 de training succesvol hebt afgerond, is het NIET verplicht de training opnieuw te volgen. In alle andere gevallen dient men verplicht de online training te volgen. Je ontvangt in oktober 2023 een uitnodiging voor de online training. Tellers zijn NIET verplicht deze training te volgen. 
 

Vergoeding

Als je meehelpt bij de verkiezingen ontvang je een vergoeding.

De vergoeding voor een voorzitter bedraagt € 225,-.  Hiervoor neem je conform rooster tussen 07:00 uur en 21:00 uur zitting op het aangewezen stembureau en tel je na het sluiten van het stembureau om 21.00 uur de stemmen (alleen op partijniveau) samen met de andere stembureauleden en brengt het Proces-Verbaal naar het Stadskantoor.

De vergoeding voor een stembureaulid is € 175,-.   Hiervoor neem je conform rooster tussen 07:00 uur en 21:00 uur zitting op het aangewezen stembureau en tel je na het sluiten van het stembureau om 21.00 uur de stemmen (alleen op partijniveau) samen met de andere stembureauleden.

De vergoeding voor een teller op de verkiezingsavond is € 50,-. Hiervoor dien je om 20:45 uur aanwezig te zijn op een aangewezen stembureau om de stemmen (alleen op partijniveau) te tellen samen met de andere stembureauleden. 

De vergoeding als teller bij het Centraal Tellen op donderdag 23 november 2023 is €100,-. Hierbij gaan we ervan uit dat we om uiterlijk 17:00 uur klaar zijn. Mocht dit uitlopen dan is de vergoeding per uur € 12,50 extra.

De gemeente is verplicht dit bedrag door te geven aan de Belastingdienst.

Lunch en diner tijdens de verkiezingsdag

Jouw maaltijden, zoals een lunch en diner verzorg je zelf. Vanuit de gemeente organiseren we geen catering. Wel zorgen we voor koffie, thee en water.
Als er vragen zijn over de verkiezingen dan kan contact opgenomen worden met het Cluster Publiekszaken/Verkiezingen per email verkiezingen@roermond.nl