Bestrijding Japanse Duizendknoop

Japanse Duizendknoop

De Japanse duizendknoop vormt een bedreiging voor onze inheemse flora en fauna en onze bouwwerken. U kunt ons helpen om deze plant te bestrijden. Wanneer de plant in uw tuin staat, dan kunt u hem zelf verwijderen.

Hoe verwijder ik Japanse duizendknoop 

Het meest effectief is om de plant met wortel en al te verwijderen. Gooi de volledige plant in het restafvaldeel van uw duobak (achterste deel). Woont u in een hoogbouwcomplex en heeft u emmers, dan kunt u de volledige plant in uw grijze emmer voor restafval doen. Zo verzekert u dat de plant niet meer op andere plaatsen in het landschap terecht kan komen als compost. Hou er rekening mee dat de Japanse duizendknoop nog een aantal keer uit kan lopen. Door hem steeds te verwijderen zal hij na verloop van tijd niet meer terugkeren.

De Japanse duizendknoop is een zo geheten exoot. Exoten zijn planten of dieren die van nature niet in Nederland voorkomen en hier door toedoen van de mens toch terecht zijn gekomen. Een exoot wordt invasief genoemd, wanneer hij over zo’n grote groeikracht beschikt dat hij onze inheemse soorten verdrijft.

Hoe herken ik Japanse duizendknoop

De Japanse duizendknoop is relatief eenvoudig te herkennen. In april loopt de plant uit. De bladeren van de plant zijn dan rood. Naarmate de groei van de bladeren verkleuren deze van rood naar groen. De volwassen bladeren van de plant zijn helemaal groen. De volwassen bladeren hebben ook een kenmerkende rechte bladvoet. Jonge stengels van de Japanse duizendknoop zijn, net als de bladeren, rood. Volwassen stengels zijn groen en kunnen 2 tot 3 meter hoog worden. De stengels hebben, net als bamboe, duidelijk zichtbare knooppunten. Tussen de knooppunten zijn de stengels hol. De bladeren van de plant staan in een duidelijk zigzag patroon aan de stengel. In augustus bloeit de plant met witte bloeiaren. Het zaad dat de plant produceert is overigens zo zwak dat kiemplantjes waarschijnlijk nog niet kunnen overleven.

Uw Reactie
Uw Reactie