Een foto van Cor Linssen

Een bijzonder verhaal over een bevrijdingskind

02 mei 2023
Nieuwsbericht

Het is van belang om de verhalen uit het verleden en de herinneringen aan de Tweede Wereldoorlog levend te houden. Deze week wordt daar op allerlei manieren bij stilgestaan.  Een bijzonder verhaal is dat van de inmiddels 77-jarige Cor Linssen uit Roermond. Lange tijd wist hij niet wie zijn echte vader was. Hij groeide op als het enige donkere jongetje in zijn omgeving. “Het was gewoon zo dat je altijd aangekeken werd”, zegt Linssen in de 2Doc-documentaire Kinderen van Zwarte Bevrijders: Half an American. Cor Linssen: “ Mijn moeder kwam uit Roermond en was getrouwd met Gerrit Linssen uit Buggenum. Ik heb hem altijd als m’n vader beschouwd, nog steeds. Ik heb eigenlijk twee vaders”.

Tijdens de bevrijding van de Duitse bezetter vochten aan de kant van de Amerikanen ook Afro-Amerikaanse soldaten mee. Er ontstonden kortstondige relaties en soms werden uit die relaties baby’s geboren. Bevrijdingsbaby’s werden ze genoemd. In de documentaire vertellen twee van deze kinderen, Cor Linssen en Wanda van der Kleij, over hun ervaringen en gaan ze op zoek naar hun roots. De documentaire werd op 5 mei 2022 uitgezonden en is terug te kijken via NPO Start

Op zondag 7 mei zendt L1 ook een documentaire uit over dit thema. De documentaire ‘Zwarte Limburgers’ van regisseur Hans Heijnen is te zien om 11.00, 16.00 en 23.00 uur en wordt herhaald op donderdag 15 mei om 15.15 uur.